Druhé kolo prezidentských voleb v našem kraji. Zajímavostí je spousta

Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ - Druhé kolo prezidentských voleb jede naplno i ve Zlínském kraji. Volební místnosti se uzavřou jako v celé republice úderem 14. hodiny v sobotu. Tak jako jinde je kolem volby 12. prezidenta naší novodobé historie a 4. v samostatné České republice plno pozoruhodností.

Pozoruhodné jsou vedle přemnoha volebních místností ve školách, kulturních domech a dalších lokalitách i ty méně všední.

Tak třeba ve Zděchově se tradičně volí na faře, ve Vsetíně v modlitebně a mezi mnoha jinými zajímavými místy je i volební místnost v areálu kroměřížské Psychiatrické nemocnice.

„Máme kolem osmi set klientů, asi dvě stě z nich bude volit přímo tady, samozřejmě k nám míří i voliči z Kroměříže, kteří sem patří díky místu svého trvalého bydliště,“ říká ředitel zdravotnického zařízení Pavel Polák s tím, že část pacientů dostává na víkend volno a budou moci k urnám v místě, kde žijí.

Zajímavý pohled nabízí mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

„Co se týče příjmení shodných s oběma kandidáty, pak ve Zlíně nežije nikdo s příjmením Babiš, máme ale tři příjmení Babišová. Příjmení Pavel nosí v krajském městě šest mužů, ale Petra Pavla, tedy absolutní shodu s jedním z kandidátů na prezidenta, nemáme,“ dodává Melzer.

Pak není bez zajímavosti to, že k volbám určitě půjde muž „obráceného gardu“ Pavel Petr, který pracuje ve zlínské Oblastní galerii výtvarného umění. „Půjdu určitě, koho budu volit, si nechávám pro sebe,“ usmívá se.

Zajímavou voličkou je bezpochyby Hana Geldmacher, dáma, která se nedávno vrátila do vlasti po dlouholetém pobytu v Jihoafrické republice, rodilá Zlíňanka teď bydlí v Provodově.

„Samozřejmě jsem s manželem chodila volit v Johannesburgu, můžu porovnávat dva docela rozdílné světy, obnovila jsem si české občanství, takže k volbám rozhodně půjdu,“ přidává do „volebního guláše“ paní Hana svůj hlas s tím, že její muž coby Jihoafričan toho času v Česku tohle právo nemá. Na rozdíl od jejich syna Toma, který volit coby student vysoké školy v Brně u nás může.

Interesantní jsou prezidentské volby také v Podhradí nedaleko Luhačovic. Jde o Hrad a tak je příhodný i název vesnice se dvěma stovkami obyvatel. Před pěti lety tu byl souboj Zeman – Drahoš ve druhém kole na procenta 50:50. Aby to bylo ještě zajímavější, pak tu v letošním prvním kole získali vítězové prvního kola Petr Pavel a Andrej Babiš shodně po jedenačtyřiceti hlasech. Pokud by se volební remíza uskutečnila i nyní, mohli by v Podhradí zapsat do kroniky světovou raritu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x