Dušinky se blíží. Kroměřížská policie si proto posvítí na zloděje výzdoby z hrobů

Strážnici v Kroměříží budou na Dušičky kontrolovat hřbitovy. Foto: Jakub Omelka
KROMĚŘÍŽ - Památka zesnulých, která připadá na 2. listopadu, každoročně zaplňuje hřbitovy. Lidé sem chodí vzpomínat na své blízké. Svátek láká také zloděje, kteří z hrobů kradou květiny i další výzdobu. I proto se na hřbitovy zaměřuje kroměřížská městská policie.

„Režim častějších kontrol hřbitovů městská policie zahájí asi týden před svátkem a potrvají i zhruba týden po něm,“ uvedl ředitel městské policie Libor Kubiš.

Během dne budou hřbitovy procházet asistenti prevence kriminality, v odpoledních a večerních hodinách je pak budou kontrolovat strážníci. „Zaměřujeme se obvykle hlavně na městský hřbitov v Kroměříži, ale objížďky se dělají také v místních částech,“ dodal Kubiš.

Zloději obvykle během Dušiček kradou věnce, kytice, svíčky, lucerny a další ozdoby hrobů a snaží se je zpeněžit. Rovněž jsou častější vloupání do zaparkovaných automobilů návštěvníků hřbitova.

V minulých letech měla kroměřížská městská policie hlášeno několik krádeží květin a také poškození výzdoby.

Kroměřížské technické služby, které vlastní město, mají ve správě městský hřbitov v Kroměříži a pohřebiště v Těšnovicích, Trávníku, Drahlově, Zlámance, Bílanech a Hradisku. Celkem mají asi 11.300 hrobových míst, z nichž kolem 9400 je na hřbitově v Kroměříži. Na hřbitovech platí do 10. listopadu otevírací doba od 7:00 do 20:00, od 11. listopadu do 30. dubna bude otevřeno jen do 18:00.

Zdroj: město Kroměříž

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x