Dýňová kavalerie v akci, obří plody z Holešova

foto: rodinný archiv
HOLEŠOV - Když před měsícem přebíral v holešovském zámku mezinárodní ocenění za unikátní projekt Enceladus, mohl si holešovský manažer Jaromír Tomšů myslet, že je na vrcholu pracovního úsilí. To ale ještě nevěděl, že se zařadí také mezi mistry zcela odlišného oboru a pronikne mezi špičkové pěstitele.

To proto, že se mu (a samozřejmě jeho paní Renatě) vyvedly na jejich holešovské zahradě obří dýně. Jestliže je v podnikání zkušeným matadorem, pak coby zahrádkář vlastně nováček. O to je pohled na oranžové giganty pozoruhodnější.

„Musím pochválit naše kamarády při sadbě ale také sklizni, moc nám pomohli Hradilovi. Nebýt jich, žádné dýňové hody by se nekonaly,“ chválí své přátele.

Kamarádi totiž dodali semena na sadbu a pak už to jelo. „Trošku jako v pohádce o veliké řepě,“ směje se paní Renata. Teď, když mohli obří výpěstky sklízet, zapojili celou rodinu i zmíněné přátele.

Byla to prý fuška jako hrom. Tři ohromné kusy, největší exemplář vážil 43 kilogramy.

„Málem nám nestačil vysokozdvižný vozík, kolečka ani metr. Mohu konstatovat, že obvod jedné z dýní měřil 144 centimetry, na délku měla polovičku,“ vypráví v dobré náladě pan Jaromír.

„Odbytové potíže naštěstí nenastaly. Obdarovali jsme kamarády a kamarádky. Budou se sušit semena, vyřezávat a dojde samozřejmě na kompot,“ dodává mimořádně úspěšný prvopěstitel.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x