Elim opravuje azylový dům, půjčí mu i vsetínská radnice

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
VSETÍN - Na konci ledna zahájila obecně prospěšná společnost Elim dlouho plánovanou rekonstrukci objektu azylového domu a noclehárny ve Vsetíně na Horní Jasence. Náklady na ni dosáhnou více než 12 milionů korun, řekla serveru Zlin.cz mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

Významnou část této sumy, a to 10,3 milionu korun, pokryje dotace z projektu IROP, zbytek uhradí Elim ze svých prostředků. Vzhledem k tomu, že dotace bude vyplacena až po dokončení akce, obrátil se s žádostí návratnou finanční výpomoc na město Vsetín i Zlínský kraj. Vsetín se k této žádosti postavil kladně, kraj ji teprve projedná.

Rekonstrukce budovy bývalé školy potrvá do letošního listopadu, přičemž bude prováděna za běžného provozu. Elim na realizaci její stavební části vyhlásil veřejnou zakázku, které s částkou 11,128 milionu korun vyhrála firma JASY Vsetín.

„Tento investiční projekt řeší především rekonstrukci střechy, která je v havarijním stavu,“ uvedl ředitel Elimu Miroslav Ildža s tím, že v podkroví vzniknou dva pokoje s příslušenstvím, klubovna, kaple, šatník, sušárna prádla, nová plynová kotelna a další technické zázemí. Ke dvěma stávajícím pokojům přibude sociální zázemí. V noclehárně pro muže dojde k instalaci rekuperační jednotky. „Fasáda budovy se sjednotí a staré vstupní dveře nahradí nové. Proběhnou i další úpravy, které přinesou zkvalitnění zázemí pro klienty,“ pokračoval Ildža.

Vzhledem k tomu, že zmíněnou dotaci obdrží Elim až po dokončení projektu a jeho vyúčtování na počátku příštího roku, obrátil se na město Vsetín a Zlínský kraj s žádostí o návratnou finanční výpomoc. „Nyní disponujeme vlastnímu prostředky a dalšími bezúročnými půjčkami ve výši asi 4,5 milionu korun. Proto jsme se obrátili s žádostí o pomoc na město a kraj,“ řekl dále Ildža.

Vsetínští zastupitelé se jí zabývali na svém únorovém zasedání. „Vzhledem k záslužné činnosti Elimu v oblasti sociálních služeb jsme se rozhodli poskytnout mu bezúročnou návratnou finanční výpomoc do výše maximálně 7,5 milionu korun. Město obdobně vyšlo v minulosti vsříc i jiným organizacím v sociálních službách,“ konstatoval starosta Jiří Růžička. V rámci snahy o získání peněz na opravu svého objektu pořádá Elim řadu akcí, během nichž mu můžete pomoci i vy. Ve dnech 23. – 25. března od 8 do 16 hodin se například v jeho prostorách v 5. patře věžáku na Smetanově ulici uskuteční 5. ročník Kabelkového bazárku. Tento rok rozšíříme sortiment o nádobí a dekorační předměty. Tradičně budou nabízeny kabelky, šátky tašky a peněženky. Tuto akci můžete podpořit darem zmíněných věcí, které lze nosit na recepci Městského úřadu Vsetín nebo přímo do věžáku,“ uzavřel Miroslav Ildža.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x