Epidemická situace ve Zlínském kraji je stále nejlepší v republice

Ilustrační foto (Foto: Zlínský kraj)
ZLÍNSKÝ KRAJ - Proticovidová opatření ve Zlínském kraji zabírají, epidemická situace je zde stále nejlepší z celé republiky. Server Zlin.cz o tom informovala Adéla Čuříková z tiskového oddělení krajského úřadu.

Omezení volného pohybu osob a dodržování ochranných opatření pomáhá ve Zlínském kraji udržet stabilizovanou epidemickou situaci. Počet nemocných s koronavirem je nejnižší z České republiky. Zátěž nemocnic je však nadále velmi vysoká.

„Směrem z Čech se k nám blíží větší vlna velmi nakažlivé britské mutace koronaviru, která se prokázala už u 90 % nakažených ve Zlínském kraji. Pokud nebudeme dodržovat opatření, je předpoklad, že se nákaza ve velkém rozšíří i v našem kraji. Všechno záleží na nás a na tom, jak budeme dodržovat opatření. Omezení cestování pomohlo zpomalit šíření nákazy, ale přijatá opatření se v nemocnicích projeví poklesem nakažených nejdříve v příštím týdnu,“ řekl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Aktuální počet nemocných s covid-19 ve Zlínském kraji je 4 808. V krajských nemocnicích je hospitalizováno více než 260 pacientů s koronavirem, přičemž 60 z nich je na lůžkách intenzivní péče. „Průběh onemocnění je teď jiný než v předchozích vlnách. Vážný průběh nemoci se projevuje u čím dál mladších ročníků, už zdaleka nejsou ohroženi jen senioři. V nemocnicích leží i pacienti kolem třiceti let. Znovu prosím obyvatele našeho kraje, mějte ohled na druhé a dodržujte opatření, která chrání nás všechny,“ sdělila náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová, zodpovědná za oblast zdravotnictví.

V boji s koronavirem úspěšně pomáhá také očkování. Ve Zlínském kraji bylo k 10. březnu vyočkováno celkem 44 581 dávek, z toho 1. dávku dostalo 31 107 osob, 2. dávku 13 474 osob. Mezi naočkovanými jsou zdravotníci, klienti a zaměstnanci pobytových sociálních služeb, senioři nad 70 let a pedagogičtí pracovníci a ostatní pracovníci ve školství.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x