Eva Jiřikovská se dostala do nejužší nominace Cen divadelní kritiky za hru Opilí

Scénografka Eva Jiřikovská. Foto: Slovácké divadlo
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Scénografka Eva Jiřikovská byla zařazena mezi tři finalisty prestižních Cen divadelní kritiky. Nominaci získala za práci na tragikomické grotesce Slováckého divadla Opilí, pro kterou vytvořila scénu a kostýmy.

Jméno Evy Jiřikovské se v nejrůznějších divadelních anketách objevuje pravidelně, na Cenu divadelní kritiky byla nominovaná už poněkolikáté. Automaticky ji však rozhodně nebere.

Pokaždé je to o zastavení srdce a velkém potěšení. Navíc v nejužší nominaci jsem teprve podruhé, o to větší pocit štěstí to pro mě je, že si naší práce někdo všiml. Samozřejmě ji děláme především pro diváky, ale když ji ocení i kritici, je to ještě něco navíc,“ svěřila se Eva Jiřikovská. „Mé poděkování i ta nominace samotná patří všem, kteří se na inscenaci podíleli – od krejčových až po herce a režisérku,“ dodává scénografka.

Jiřikovská sama říká, že na práci má štěstí a podílí se na inscenacích, ve kterých vše funguje tak, jak má. „Pak jsou ale některé, kde to zaklapne ještě o kousek víc, o něco jemněji přesahují ostatní. Všichni se na ní podílí energií i nasazením stejně, dají jí ze sebe něco navíc. A pak se stane zázrak,“ říká s tím, že Opilí mezi takové inscenace bezesporu patří. „V Česku je spousta divadel a vzniká obrovské množství inscenací. O to víc mě těší, že je tato nominace pro Slovácké divadlo, že kritici se na východ republiky vydali, inscenaci viděli a ještě pro ni takto hlasovali,“ uzavírá Eva Jiřikovská.

Mezi nominacemi na Ceny divadelní kritiky převládají pražské scény – Národní divadlo Praha, Švandovo divadlo na Smíchově nebo Divadlo Na zábradlí. Mezi nominovanými figurují ještě další „velikáni“ typu Divadla Petra Bezruče z Ostravy, Činoherního studia Ústí nad Labem nebo Klicperova divadla Hradec Králové. Slovácké divadlo je tak jedinou moravskou regionální scénou v nominacích za rok 2023.

Výsledky 32. ročníku Cen divadelní kritiky za rok 2023 budou vyhlášeny v sobotu 16. března v Divadle X10.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x