Evakuace, popadané stromy, uzavřené cesty. Déšť komplikuje život nejen ve Zlínském kraji

Foto: HZS ZK
ZLÍNSKÝ KRAJ - Krajské operační středisko hasičů od brzkých ranních hodin do půl šesté večerní přijalo na tísňových linkách 112 a 150 již přes 250 událostí. Zasahující profesionální a dobrovolní hasiči tak přejíždějí od jedné události k další bez vidiny konce.

Především se jedná o čištění vpustí a propustků, odstraňování popadaných stromů z komunikací, čerpání vody z objektů a silnic či monitoring vodních toků. Hasiči také neustále plní další pytle pískem a převážejí je do míst, kde jsou potřeba. Také již řešili několik akutních oprav poškozených střech nebo těch, které protékají.

V odpoledních hodinách již došlo i k evakuaci, a to v Domově pro seniory Vážany. 110 klientů tak muselo opustit budovu. 98 z nich evakuovali hasiči do náhradního ubytování, zbytek klientů si převzali jejich příbuzní.

V Jankovicích na Uherskohradišťsku byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, a to z důvodu zaplněného koryta kusy kmenů, které ucpaly průtok vody a hrozilo vylití vody z koryta řeky. Bohužel zde došlo i k další mimořádné události. Policisté pátrají po 54letém muži, který při uklízení naplavenin u domu spadl do rozvodněného Jankovického potoka a z vody už se nevynořil.

Nejvíce zásahů mají hasiči na Kroměřížsku, kde se jedná především o čerpání vody z objektů a cest, odstraňování popadaných stromů. Obdobně jsou na tom hasiči na Vsetínsku. O trochu méně výjezdů mají hasiči na Zlínsku. Zde ale například došlo i k uzavření části dálnice D55 u Napajedel, kde se vytvořila laguna vody či uzavření cesty u Tečovic.

Nejméně výjezdu prozatím zaznamenali hasiči na Uherskohradišťsku, kteří především odstraňovali popadané stromy z komunikací.

Hasiči stále přijímají další a další oznámení, takže lze předpokládat, že budou odklízet následky deštivého počasí do pozdních nočních hodin.

Zobrazit fotogalerii >>