Fasáda synagogy v Uherském Hradišti volá po opravě

Po rekonstrukci by měla fasáda synagogy v Uherském Hradišti změnit barvu. foto: město Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Synagoga, ve které se nachází městská knihovna, čeká na opravu fasády. Uvažuje se také o změně barvy.

Synagoga v Uherském Hradišti, ve které sídlí městská knihovna, potřebuje obnovit fasádu. Návrh na opravu památky vzešel nejen z jejího aktuálního stavu, ale také ze snahy města mít připravenou smysluplnou opravu některé z dalších památek v Městské památkové zóně v následujícím roce.

„Hledáme vhodné objekty, na které jsme schopni čerpat dotace z Programu regenerace městských památkových zón a rezervací od ministerstva kultury, a právě knihovna je diskutována jako vhodný projekt, kterým se zcela jistě budeme zabývat,“ potvrdil starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha

Na horšící se stav fasády upozornil ředitel knihovny. Útvar městského architekta provedl šetření a potvrdil, že obnova vzhledu synagogy je opravdu žádoucí. Navíc by do oprav byla pravděpodobně zahrnuta i střecha budovy.

Fasáda knihovny byla naposledy obnovena v roce 2002 a v roce 2004 byla obnovena také původní kopule. V návrhu na rekonstrukci byla navíc zmíněna i barva, kterou fasáda po dokončení bude mít. Liší se od té stávající a měla by být šedomodrá s bílými ozdobnými prvky. K tomuto faktu dospěli po dlouhém výzkumu památkáři. Podrobnosti o nové barvě synagogy ale přinese až projekt na obnovu pláště budovy, který v ideálním případě vznikne ještě letos.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x