Fenomén cimbál bude k vidění už jen do poloviny ledna. Poslední dny výstavy doplní komentovaná prohlídka a akce pro děti

Jan Káčer při komentované prohlídce, foto: Slovácké muzeum
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Autorská výstava Slováckého muzea Fenomén cimbál se setkala s velkým zájmem návštěvníků. Blíží se však ke svému konci. V neděli 15. ledna utichnou tóny cimbálů a opět se ponoří do ticha depozitářů.

„Návštěvníci výstavy uvidí cimbály v mnoha podobách, a to nejen klasický pedálový cimbál se 133 strunami, ale také cimbály přenosné, elektronické či cimbály z Ameriky či Asie, odkud tento nástroj pochází. Nahlédnou také do cimbálové dílny jednoho z výrobců, Jiřího Galušky z Ostrožské Nové Vsi. A to prostřednictvím videí v infokiosku nebo i pohledem do části jeho dílny, která je rovněž součástí výstavy. Velkým lákadlem pro příchozí je, že na tři cimbály si mohou také sami zahrát,“ láká na poslední dny výstavy Jan Káčer. Ten je spolu s Petrem Číhalem spoluautorem výstavy. Je zároveň etnografem Slováckého muzea a také aktivním cimbalistou.

„Cimbál není jen nástroj, který je spjatý s folklorem, ale stále častěji se uplatňuje jako koncertní nástroj. Hrát je na něj možné různými druhy paliček nebo i přímo prsty. Jeho zvukový rozsah je fenomenální,“ doplňuje nadšeně Káčer.  

Tvůrci v posledních dnech úspěšné výstavy myslí také na děti. Pro školy připravilo muzeum výukový program Po stopách cimbálu. Rodiny s dětmi se potom můžou těšit na rodinné odpoledne v neděli 15. ledna s názvem Zvídálkové, vzhůru do muzea! Tématem odpoledne se stanou Záhadné struny.

V průběhu trvání výstavy se uskutečnilo také několik komentovaných prohlídek. Poslední z nich se bude konat 11. ledna od 17:00 hodin za účasti Jana Káčera. Jde tak o jednu z posledních možností, jak poodhalit tajemství jedinečného hudebního nástroje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x