Fenomén zvaný traktoriáda

foto: obec Jankovice
JANKOVICE – Motor ze sekačky, sedačka z auta, pár plechů, ještě volant a hurá na trať. Podomácku vyrobené traktory a jejich řidiči kutilové startují na takzvaných traktoriádách, které si získávají stále větší oblibu. Jedna taková se uskuteční v sobotu 10. září v Jankovicích u Holešova.

Co si takhle vyrobit traktor? Že je to dobrý nápad? To by vám jistě potvrdili nadšenci, kteří si jeden takový doma opravdu sestrojili. Chtělo to jen pár dílů, pořádnou představivost, pevné nervy a hodiny práce. Ale co s takovým strojem? Na to je také jednoduchá odpověď – vyrazte na závodní trať. Takzvané traktoriády, tedy závodní klání mezi nadšenci do podomácku sestrojených traktorů, si získávají stále větší oblibu nejen u soutěžících, ale hlavně u diváků.

Jedna taková traktoriáda se bude pořádat hned tuto sobotu 10. září v Jankovicích u Holešova na Kroměřížsku. Spolu s nultým ročníkem hlásí již sedmé výročí. Původně nenápadná akce si za léta pořádání vysloužila skvělou pověst a každoročně láká stovky návštěvníků.

Startující se rozdělí hned do čtyř startovních kategorií – malotraktory jednoosé, benzín, diesel a speciál. A potom už začne ta pravá podívaná. Závodit se totiž bude ve třech disciplínách, které prověří nejen stroje, ale také zdatnost řidičů. Nejprve je na řadě dovednostní jízda, při které závodící ukáže, jak dobře svůj traktor ovládá. Potom následuje tahání břemene, tato disciplína zase prověří sílu strojů. No a nakonec divácky nejoblíbenější disciplína – rychlostní okruh, jehož součástí je každoročně vodní příkop.

Bohatý bude také doprovodný program. Pro děti bude na místě skákací hrad, vláček s vanovými vagónky ze Všetul, zajištěná je i cukrová vata a malování na obličej. Pro malé traktoristy bude na místě také stánek se suvenýry. Organizátoři také poukazují na bohaté občerstvení a speciality z udírny.

Akce startuje ve 13:00 hodin na louce za Jankovicemi. Jak ale říkají organizátoři, dbejte pokynů místních hasičů a řiďte se pomocí šipek, které vás dovedou přímo k závodní trati.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x