Festival Hudební Kroměříž přinese v létě bohatý program pro veřejnost

Foto: academykromeriz.com
KROMĚŘÍŽ - Společně s třetím ročníkem Letní hudební akademie dirigenta Tomáše Netopila proběhne v Kroměříži festival Hudební Kroměříž. Blíže o akci informovala server Zlin.cz mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Od 14. srpna do 11. září nabídne široké veřejnosti setkání s hudbou – připraveny jsou koncerty a zajímavé přednášky. Novinkou letošního roku budou benefiční koncerty.

Festival klasické hudby Hudební Kroměříž se koná jako doprovodný program Letní hudební akademie. Spojí začínající talentované umělce se světoznámými interprety a milovníkům hudby přinese lahůdky z díla Beethovena, Vivaldiho, Zelenky, Mozarta, Biebera a dalších. „Koncertovat budeme v překrásných kroměřížských interiérech,“ doplňuje umělecký ředitel Tomáš Netopil a dodává, že celý doprovodný program bude ve znamení spolupráce, podpory a vzájemného propojení.

Festival zahájí 14. srpna benefiční komorní koncert „S vůní baroka“ v rotundě Květné zahrady Kroměříž, na němž vystoupí mezzosopranistka Jarmila Balážová, sopranistka Tereza Maličkayová, Barbara Maria Willi (cembalo), Adam Plachetka (zpěv), Tomáš Netopil (housle), Vilém Veverka (hoboj), Pavel Nikl (viola) a další.

Se známými umělci a lektory hudební akademie bude 15. srpna besedovat Tomáš Netopil v kině Nadsklepí. Tématy budou nejen umění, hudební vzdělávání a práce s talentem, ale i pohled do zákulisí hudebního světa.

Další benefiční orchestrální koncert, Slavnostní koncert LHAK, hostí 16. srpna skleník Květné zahrady. Pod taktovkou Tomáše Netopila se představí sopranistky Kateřina Kněžíková a Tereza Maličkayová, Matteo Hager (housle), Ferdinand Pavel Slezák (housle) společně s Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín, slovem provází Cyril Höschl.

Tohoto psychiatra, popularizátora vědy, ale bohužel i muže, který podle zjištění serveru Aktuálně.cz za minulého režimu donášel na své pacienty a přátele a byl kandidátem tajné spolupráce s StB pod krycím jménem Vrba, bude možné potkat i o den později, 17. srpna, v kině Nadsklepí na přednášce „Gustav Mahler – psychodynamické souvislosti “.

Úspěšné absolventy mezinárodní Letní hudební akademie Kroměříž si mohou zájemci poslechnout na Závěrečném koncertu 18. srpna v kině Nadsklepí.

Dirigent Tomáš Netopil v Kroměříži vystudoval základní uměleckou školu i konzervatoř. První ročník mezinárodní Letní hudební akademie Kroměříž inicioval v roce 2018. Ke spolupráci přizval vrcholné interprety klasické hudby, kteří coby lektoři předávají své zkušenosti nadějným mladým hudebníkům. Akademie je určena studentům konzervatoří, vysokých škol a mladým umělcům. LHAK v roce 2020 otevírá obory – sólová hra a zpěv, hudební management a akademie pro komorní smyčcová tělesa. Plánovaná orchestrální akademie ve spolupráci s Akademií klasické hudby letos proběhne v pozměněné podobě.

Letní hudební akademie Kroměříž kromě výjimečného uměleckého vedení studentům nabízí možnost setkávání a sdílení zkušeností vzájemně i s dalšími hosty, veřejné koncerty a laureátům pak účinkování s orchestrem filharmonie.

Lektory hudebních oborů budou Ivo Kahánek (klavír), Radek Baborák (lesní roh), Jan Mráček a Jiří Vodička (housle), Kateřina Kněžíková (zpěv), Michaela Fukačová (violoncello), Barbara Maria Willi (cembalo), Pavel Nikl (viola, komorní hra), David Mareček (hudební projekty), Zdeněk Klauda (klavírní spolupráce) a Lukáš Moťka (trombon).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x