Festival Jeden svět 2020 míří do Hradiště

Foto: Jedensvet.cz
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět přinese také letos šokující i pozitivní dokumenty s hosty a besedami. V Uherském Hradišti bude koncem března k vidění celkem 12 premiérových filmů nejen o ekologických problémech, ale také o válce, bezpráví, aktivismu a pokusech najít alternativu, přiblížil serveru Zlin.cz mluvčí hradišťských městských kin Jaromír Orel.

Festival se bude konat od 23. do 27. března a hlavní program v kině Hvězda, Felixově sále a v Cafe Portal ještě před festivalem doplní další filmové projekce: V síti s jednou ze statečných volavek Terezou Těžkou (12. 2. 17:00, kino Hvězda) a Krajina v tísni (17. 3 18:00, Cafe Portal), jejímž hostem bude environmentolog Vilém Jurek. Veřejná projekce Krajiny v tísni bude probíhat i v prostorách UTB Fakulty logistiky a krizového řízení (18. 3. 10:00).

Před festivalem Felixův sál (ICM) nabídne ekologický workshop Plastic Ocean (19. 3. 15:00) a foyer kina Hvězda zaplaví Hradišťský blešák (22. 3. 14:00). Během Jednoho světa budou k vidění tematické výstavy a koncerty (Wolf Lost In Poem, Pigeon) a krom toho poběží tři projekce z nabídky Promítej i ty v Bistru V Dobrých Rukách na Velehradě. Hosty festivalu budou ekologové Pavel Škorpík a Jiří Lehejček, novinářka Markéta Kutilová, Karolína Presová (Replug me), včelař Aleš Cimala a socioložka Sarah Haas.

Proč dochází ve studnách voda a z kohoutků teče čím dál slabším proudem? Proč vysychají pole, stromy nemají dost vláhy a v řekách ubývá vody? Je na místě si uvědomit, že za tohle můžou klimatické změny způsobené činností lidí a zároveň začít dělat kroky, které nastartovaný negativní trend co nejdříve zastaví. Ano, škod je napácháno mnoho a velká část z nich představuje škody takřka nevratné, ale i tak má smysl začít a předejít nejhoršímu.

Nikdo z nás by si asi nepřál, aby krajina vypadala podobně jako po ekologické katastrofě v ruském Karabashi, kterou způsobilo úmyslné překračováním limitů těžby a šetření na čističkách. Dokument Měděné hory (24. 3. 18:30, Hvězda) je výstižným varováním. Ekologii se věnují i snímky Machini a Země medu (23. 3. 20:00, Hvězda) zachycující, kterak chamtivost přináší zkázu a ničí ideální harmonii velmi dlouho budovanou přírodou. Estonský film Kruh (26. 3. 20:00, Hvězda) formou časosběru do detailu rozebírá všechna úskalí života v komunitní ekofarmě. Dramaturgický tým Jednoho Světa vybral také vtipný, pozitivní dokument o řecké mini farmě nazvaný Když rajčata poslouchají Wagnera (24. 3. 17:00, Felixův sál).

Otázku lidských práv a práv zaměstnanců zajímavě vykreslí šokující dokument Za mořem (26. 3. 16:30, Felixův sál) o Filipínkách, které jsou na kurzu připravováni na to, že s nimi bude „za mořem“ zacházeno jako s novodobými otrokyněmi. Jaké to je být prostitutkou a své tělo nabízet jako zboží? Německý dokument Lovemobil (25. 3. 20:00, Hvězda) ukazuje, že mnohem smutnější, než si většina z nás dokáže představit. Velmi podivný, ale šťastnější život vede mexická Půlnoční rodina (27. 3. 18:00, Hvězda), provozující ambulanci pro potřebné a jejich tíživá finanční situace je činí ještě solidárnějšími v rámci rodiny i vůči klientům. Velmi osobní sen si naopak plní česká chovatelka huskyů Jana Henychová. Její Psí láska (25. 3. 10:00, Hvězda) zcela dominuje jejímu životu a vítězství v náročném závodě je jí nade vše.

Vášně jsou různé. Mladí mniši v klášteře v Bhútánu například zcela propadli mobilním telefonům. Film Zazpívej mi (23. 3. 17:00, Hvězda) se zamýšlí nad hodnotami, které díky digitální revoluci získali a ztratili. Zcela jiná situace je ve Vietnamu, kde je sice povoleno soukromé podnikání, ale jsou potlačována lidská práva. Mai Khoi and The Dissidents (25. 3. 18:00, Hvězda) ukazuje revoltu mladé zpěvačky, která dobrovolně vyměnila pohodlnou kariéru hudební hvězdy za život disidentky. Výtečný slovenský dokument Ztracený domov (24. 3. 20:00, Cafe Portal) vznikl formou bezprostředního kontaktu s válkou v Iráku. Její krutost uvidíte očima dvou slovenských zdravotníků a optikou kamery mladého režiséra Juraje Moravce. Válkou je prosáklý také koprodukční film Provinční městečko E. (26. 3. 18:15, Hvězda). Ten ukáže, jak se promítá ruská válečná propaganda v osudech dvou místních patriotů.

Regionální program Jednoho světa v Uherském Hradišti oslovuje široké spektrum diváků. Nabízí pečlivě vybrané premiérové dokumenty s kvalitními českými titulky a přidanou hodnotou v podobě besedy s hostem. „Tenhle komfort vám internet neposkytne! Vstupné je opravdu nízké a pro studenty, seniory a ARŤáky je ještě sympatičtější. Přijďte si občerstvit mysl, rozšířit obzory a seznámit se s lidmi se stejným naladěním! Ve Hvězdě, Felixovi i Portalu bude svobodný prostor pro všechny,“ vzkázal veřejnosti mluvčí městských kin Orel.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x