Festival Jeden svět upozorní na porušování lidských práv

Festival Jeden svět upozorní na porušování lidských práv. Foto: Festival Jeden svět
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Festival dokumentárních filmů Jeden svět se bude konat ve dnech 22. – 25. března v kině Hvězda i prostorách HUB 123. Tématem budou Cesty svobody. Celkem nabídne 8 vybraných filmových projekcí, doplněných o besedy a doprovodný programe. Situaci na Ukrajině bude komentovat očitý svědek ruské invaze, novinář Vojtěch Boháč. Nejen jako host besedy po filmu Zatracená práce.

Regionální program festivalu Jeden svět v Uherském Hradišti odstartuje dokumentem Děti mlhy, který pochází z exotické oblasti horských vesniček severního Vietnamu. Mladá hmongská dívka se ve filmu debutující vietnamské filmařky odmítá podvolit tradičnímu unášení nevěst, které místní dívky ve velmi nízkém věku připravuje o možnost rozhodovat o svém životě. Po krátké besedě bude následovat slavnostní zahájení a po něm snímek Soudci pod tlakem. Ten vypráví o nedemokratických procesech v polském soudnictví, kdy je systematicky oslabována nezávislost soudců. Výpověď filmu doplní dva zasvěcení odborníci – asistentka soudce Nejvyššího správního soudu Helena Bončková a politolog a novinář Patrik Eichler.

Ve středu se Jeden svět přesune do HUBu 123 a už tam zůstane. Nejdříve budou moci diváci nahlédnout prostřednictvím českého dokumentu Opouštět Počátky do osudů čtyř čerstvě dospělých dívek, které opouštějí brány výchovného ústavu a setkávají se s reálným světem. Režisérka Linda Kallistová Jablonská bude po projekci o Počátcích vyprávět a zodpovídat dotazy on-line. Jak si místní obyvatelé mohou uchránit bohatství krajiny před dravým podnikatelem aktivismem a vstupem do lokální politiky ukáže německý dokument nazvaný Komu patří moje vesnice? Hostem besedy bude Jakub Grós z iniciativy Čisté Hradiště. Budeme si s ním povídat nejen o způsobech, jak mohou občané ovlivnit dění kolem sebe, ale i o konkrétním případu teplárny.

Jeden svět spojuje! Setkat se zajímavými lidmi můžete ve čtvrtek od 16:00. V Jednosvětové Jazykové kavárně si zdokonalíte svou angličtinu díky konverzaci s lidmi ze zahraničí a díky Zahradnickému SWAPu zase získáte nářadí a semínka pro vaši zahrádku… Nelíbí se vám násilí ve školách? V tom případě se můžete nechat inspirovat progresivním přístupem, zachyceném v dokumentu Platón z Belfastu. Hostem besedy bude pedagog Jiří Eibensteiner. Smutné osudy nezávislé ruské televizní stanice a zároveň i nesvobodné směřování Ruska přiblíží snímek Zatracená práce. Čerstvé informace o stavu na Ukrajině přiveze novinář Vojtěch Boháč (Voxpot), jenž se na Ukrajinu v době jejího napadení Ruskem vypravil.

V pátek festival promítne druhý dokument české provenience nazvaný Hlasy pro prezidenta aneb Pokus o kontrarevoluci nabízející historický exkurz do české politické scény, od listopadového pocitu pospolitosti až po současnou názorovou roztříštěnost. Diváci se na besedě setkají s režisérem Martinem Kohoutem, který do Hradiště osobně přijede i s čerstvou kopií nového sestřihu svého dokumentu. Další pozitivní příklad cesty ke svobodě vykreslí jedinečný snímek Bílá krychle, který poukazuje na dědictví koloniálních časů a inspiruje modelem smysluplné pomoci zemím třetího světa. Podrobnosti k festivalu i akci najdete na webu www.jedensvet.cz

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x