Filmovka odhaluje svůj denní program a představuje novinky

47. ročník Letní filmové školy se blíží. Foto: LFŠ
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Více než tři týdny před začátkem festivalu zveřejnila Letní filmová škola svůj denní program. Programových položek je letos více než 350, z toho se promítne více než 170 filmů, nejstarší s rokem vzniku 1913 a nejmladší z roku 2021.

V srdci Slovácka zpestří léto festivalová premiéra filmů Okupace a Chyby, distribuční předpremiéra filmů Myši patří do nebe, Barevný sen a Manželství. 47. ročník bude slavnostně zahájen dříve oznámenou předpremiérou Šulíkova filmu Muž se zaječíma ušima. „V letošním složitém roce byly výběr a dostupnost domácích a slovenských nových filmů komplikovanější než jindy, proto jsme rádi, že můžeme našim divákům představit to nejlepší z novinek, které budou v době festivalu čerstvě v kinech nebo se do nich budou v nejbližší době chystat,” říká programová ředitelka Iva Hejlíčková.

Film Okupace přijede představit režisér Michal Nohejl a producentka Julie Žáčková. Chyby, nový film Jana Prušinovského, v Hradišti uvede vedle režiséra také herec Jan Jankovský. Zákulisí a dohru dokumentu Manželství přiblíží režisérka Kateřina Hager a protagonisté Zdenka a Tabish. David Sís představí Sny o toulavých kočkách neboli životopisný film o jeho bratru Petrovi, který AČFK na podzim uvede do kin.

Odborný program obohatí Filmovku o další rozměr a pomůže divákům učinit si o uváděných sekcích komplexnější a hlubší obrázek. Probíhat bude v Klubu kultury a ve Smetanových sadech ve stanu České televize, Českého rozhlasu a Respekt stanu. Proběhnou zde přednášky, besedy a lekce filmu, během nichž hosté jako Zdeněk Svěrák, Jiřina Bohdalová či Martin Huba přiblíží svůj život s filmem. Dojde také na lekce filmu podle zahraničních hostů, a to režisérů Gorana Markoviće a Sergia Castra San Martína.

Letošní novinkou je Zóna Inspirace, která vznikla ve spolupráci s festivalem Hradecký slunovrat, v níž budou probíhat diskuse např. se spisovatelkou Karin Lednickou anebo filozofkou Annou Hogenovou. Z dalších hostů se mohou návštěvníci Filmovky těšit na režiséra Viktora Tauše, hudebnici Moniku Načevu nebo spisovatele Jáchyma Topola.

„Koncept Letní filmové školy v Uherském Hradišti je zcela unikátní v tom, jak přirozeně dokáže propojovat kulturu se vzděláváním. Málokde má divák možnost vidět tolik historicky významných snímků proložených současnou tvorbou a slyšet tak detailní rozbory děl a podnětné diskuze odborníků,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Program festivalu začne v pátek 6. 8. v pravé poledne a skončí poslední projekcí ve čtvrtek 12. 8. ve 13:00.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x