Filmovku završila světová premiéra českého filmu Arvéd

Na slavnostní zakončení LFŠ dorazil také starosta Uherského Hradiště Ing. Stanislav Blaha, foto: LFŠ, Marek Malůšek
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Ve středu uzavřela 48. ročník Letní filmové školy světová premiéra českého filmu Arvéd. Příběh o Jiřím Arvédovi Smíchovském režiséra Vojtěcha Maška se s diváky rozloučil v Kině Hvězda.

S diváky se ve středu 3. srpna rozloučila 48. Letní filmová škola v Uherském Hradišti. V Kině Hvězda ji zakončila světová premiéra filmu Arvéd. Snímek od debutujícího režiséra Vojtěcha Maška vypráví příběh Jiřího Arvéda Smíchovského, který měl být zednářem, okultistou a vyznavačem černé magie. Spolupracoval s nacistickou zpravodajskou službou a později i se Státní bezpečností.

Slavnostním zakončením ve zcela zaplněném sále provedl moderátor a herec Josef Kubáník. Vtipně přitom připomněl letošní ročník Filmovky v číslech. 48. ročník, 306 položek v programu, 39 festivalových míst, 4 oceněné osobnosti, 8 večírků do 3:00 do rána, 13 otrav alkoholem a 4 početí.

Myslím, že letošní ročník můžeme prohlásit za úspěšný,“ poznamenal Kubáník.

Radana Korená, ředitelka Letní filmové školy, ocenila práci celého programového týmu. Jsou to lidé, kteří Filmovku s velkým nasazením nejen celý rok připravují, ale poté i realizují,“ uvedla.

Na pódiu promluvili také programoví ředitelé Filmovky Ivana Hejlíčková a Jan Jelínek. Film je život, ze kterého jen někdo vystříhal nudné kousky, a já mám pocit, že jsme tady ten týden žili film,“ řekla Hejlíčková s odkazem na citát Françoise Truffauta.

Od roku 2017 navíc na festivalu funguje programová sekce „LFŠ uvádí“. Diváci v ní mohou hlasovat pro film, který bude uveden do české distribuce. Letošním vítězem, který se během roku 2023 dostane do kin, je snímek o rakouském gay drama z prostředí vězení „Velká svoboda“.

V průběhu Letní filmové školy také Asociace českých filmových klubů udělila čtyři Výroční ceny filmovým tvůrcům. Ty si letos odnesli režiséři Semih Kaplanoglu a Jim Sheridan, herec Ondřej Vetchý a Michaela Pavlátová – režisérka a animátorka v jednom.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x