Filmový festival Jeden svět 2020 zná nové datum konání

Zdroj: Jeden svět Zlín
ZLÍN - Festival Jeden svět přivítá své diváky v prostorách nádvoří zlínského zámku. Od pondělí 13. července do pátku 17. července jim nabídne v rámci letního kina jedinečné dokumenty o klimatické krizi u nás, slovenské mafii nebo o včelařích z Gruzie.

V červenci se návštěvníci mohou těšit hned na několik novinek. Současná situace ovlivní nejen filmové projekce, ale také doprovodný program. Diváci jsou zvyklí chodit za kvalitními filmy do kina a díky spolupráci s Golden Apple Cinema se v sálech mohly uskutečnit i dopolední projekce pro děti a mládež. Letošní 5. ročník však proběhne nezvykle venku, na nádvoří zlínského zámku . Letní kino je ve Zlíně oblíbeným formátem, proto i organizátoři věří v pozitivní přijetí letošní změny: ,,Pevně doufáme, že dokumenty pod širým nebem naše diváky vzhledem k současné situaci potěší a atmosféra letního kina jejich zážitek jenom umocní.” komentuje situaci koordinátorka zlínského Jednoho světa, Eva Baťová.

Tradičně se festival ve Zlíně koná na přelomu března a dubna, ale kvůli pandemii koronaviru se v tomto termínu uskutečnit nemohl. ,,Byl to velký šok. Kultura se ze dne na den zastavila a s ní i přípravy festivalu. Jsme velice vděční, že přes to všechno může Jeden svět ve Zlíně proběhnout, ačkoli jsme se museli přijít s alternativním řešením.” dodává koordinátorka festivalu.

,,Zlínským divákům promítneme jeden gruzínský film nominovaný na Oscara, ale taky dva české a jeden slovenský dokument. Zajímavým rysem našeho programu zároveň je, že tři ze čtyř dokumentů režírovaly nebo spolurežírovaly ženy, což rozhodně považujeme za pozitivní zprávu,” říká o letošním filmovém programu dramaturg Radek Ševčík.

Filmový program festivalu Jeden svět

Festival se otevře 13. července autorským dokumentem Apoleny Rychlíkové, od níž diváci mohli zhlédnout film Hranice práce, Češi jsou výborní houbaři. Co si o Češích bude myslet mimozemšťan, který na Zemi přiletí na výzkumnou misi? Jaké návyky lidstva vedou k devastaci přírody? Nejen na tyto otázky odlehčený dokument na důležité téma odpovídá.

Ve úterý 14.7. bude ke zhlédnutí slovenský investigativní dokument, který debutující režisérka Bára Berezňáková pojala osobním esejistickým způsobem. Snímek Skutok sa stal je o tamní mafii v 90. letech s mrazivým přesahem do současnosti.

Další den, středa 15.7. , se filmový program festivalu přesune do Gruzie. Snímek Země medu v pozvolném tempu vypráví prostý příběh včelařky Hatizde starající se kromě včel o svou umírající matku. Dokumentární festivalová senzace dvakrát nominovaná na Oscara lyricky pojednává o čím dál napjatějším vztahu člověka a přírody.

Pro odlehčení festival ve čtvrtek 16. července promítne dokument o něco odlehčenější – Postiženi muzikou , ve kterém režisér Radovan Síbrt s nadhledem a ironií portrétuje členy známé kapely The Tap Tap a ukazuje, že hendikep vlastně vůbec není žádný hendikep!

Více na jedensvet.cz

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x