Finiš u kotlů. Pálenice mohou hodnotit

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Pomaličku polehoučku končí sezóna v pálenicích. Někde ještě mají poslední zákazníky, jinde v kraji už zavřeli. Ve velké míře se páleničáři shodnou se zákazníky, že šlo o sezónu průměrnou, ale stejně tak většinou vládne spokojenost. S kvalitou i množstvím vypáleného moravského zlata. I když…

„Není všechno zlato, co se třpytí. Tohle přísloví můžeme aplikovat i v našem oboru, třebaže jde spíše o výjimku,“ konstatuje těsně před finišem sezóny Radoslav Pospíšilík z pálenice v Pravčicích na Kroměřížsku.

„Stala se nám třeba málokdy vídaná věc, zákazník přivezl 600 litrů kvasu, ale vyteklo jen patnáct litrů. Byl zklamán, ale zároveň se poučil a příště prý musí dbát na kvalitní meziprodukt,“ vypráví zkušený znalec oboru.

Jinak ale převažují pozitivní vjemy.

„Pán chtěl přepálit třicet litrů slivovice, jejíž původ v domácím archivu příliš neznal. Přidal kvas z malin a vznikla výborná aromatická kořalka, která voněla a měla výbornou chuť,“ dodává pan Radoslav.

Hitem byla letos mezi odborníky mišpulovice paní Sylvy Sedlářové, která si ji sama přivedla na svět v pálenici v Březnici, kde nahrazuje legendární Stanislavu Chalupovou.

„To, že lidem jemná pálenka z mišpulí, které jsem sbírala tři dny, chutná, mi dělá velikou radost,“ ohlíží se svým počinem sympatická paní s tím, že ji ještě několik směn v Březnici čeká a pak se 16. ledna bude zavírat.

Naopak hotovo už hlásí z Lukova. Také tady mají početnou klientelu, ale zavírali už těsně před vánočními svátky.

Vedle švestkové a jablečné tu měli také pálenku z moruší. Ale daleko zajímavější je „lidské“ obsazení.

„Já tu pálím nepřetržitě od roku 1959,“ vyráží méně znalým dech tamní páleničář, nestor, pan Bohumil Žákovský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x