Fontána radosti a dva mlžné sloupky. Rožnovské náměstí má nové vodní prvky

Foto: Město Rožnov pod Radhoštěm
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Masarykovo náměstí v Rožnově pod Radhoštěm se pyšní novými vodními prvky. Je jím Fontána radosti a dva mlžné sloupky, které zde slavnostně odhalili v pátek 19. července.

Fontána se skládá z 12 napěněných trysek, které jsou osazeny v nerezových podúrovňových žlabech. Trysky jsou rozděleny do čtyř okruhů po třech tryskách, přičemž výška vodního obrazu dosahuje až dvou metrů.

Každou tryskou proteče minimálně 120 litrů vody za minutu, což znamená, že během jedné hodiny proteče přes všechny trysky přibližně 22 m³ vody. Voda je čerpána z retenční nádrže o obsahu přibližně 5 m³, která je umístěna pod zemí. Pro zajištění čistoty a hygienické nezávadnosti vody je realizováno automatické dávkování chemikálií a filtrace přes pískový filtr,“ upřesnila tisková mluvčí Rožnova Petra Graclíková.

Součástí fontány je moderní osvětlení, které zajišťuje 12 přisazených LED reflektorů s plným spektrem barev. Spouští se soumrakovým čidlem a je funkční pouze při provozu trysek fontány.

Doplňkem fontány k ochlazení náměstí byla instalace dvou mlžných sloupků. Mlžení je závislé na teplotě vzduchu nad 25°C a vlhkosti vzduchu pod 80 %.

Aktuálně je v opravě mlžení, což nás velmi mrzí, ale pracujeme na tom, aby byl systém co nejdříve plně funkční,“ uvedla rožnovská místostarostka Markéta Blinková.

Fontána radosti vyšla rožnovskou radnici na 7 milionů korun.

--> --> --> --> -->