Fotbal s vůní vína. Slovácko versus Nice

Foto: rodinný archiv Tomáše Fryštáka
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Určitě není bez zajímavosti, že ve třetím utkání Evropské konferenční ligy měří síly nejen dva kvalitní fotbalové týmy, ale také zástupci vinařských oblastí. Jen kousek nad francouzským Nice se totiž táhnou vinohrady, stejně tak kousíček od stadionu v Uherském Hradišti, kde ve čtvrtek měří síly oba celky.

Od středomořského Nice až po Marseille se táhne vinařský pás, kde vznikají vynikající růžová, ale i bílá a červená vína. Ale Slovácko si s oblastí nijak nezadá.

Věrný fanoušek zdejšího fotbalu, známý vinař Vojtěch Luža, připomíná jednu věc. „Nepodceňujme se ve fotbale ani ve víně, naše vína z Moravy mají vysokou prestiž, zdejší lidé opravdu umějí a to je dobře.“

K vínu má blízko i brankář Slovácka Tomáš Fryšták.

„Od malička jsem chodil s rodiči do vinohradu, na krásné místo nad rodnými Tučapy nedaleko Boršic. Pak jsem po tátovi vinohrad i převzal, ale fotbalisté moc času nemají, a tak jsme si nechali už jen kousek vinice spíše pro vlastní potřebu,“ říká zkušený fotbalista.

K Nice má zajímavý vztah.

„V roce 2018 jsme se tam s mojí Veronikou vydali na svatební cestu, oblast Provence je věhlasná. Stadion v Nice jsem si tenkrát nestačil prohlédnout, za týden bude samozřejmě šance daleko větší,“ vypráví muž, který coby mladík přivezl ze světového šampionátu dvacetiletých z Kanady úžasné stříbro.

„Samozřejmě, byl to veliký úspěch, rád na to vzpomínám, se mnou tehdy hráli pod taktovkou Miroslava Soukupa třeba Martin Fenin, Marek Suchý, Tomáš Pekhart a další výborní fotbalisté. Moc si toho úspěchu vážím.“

Svoji vinařskou „náturu“ ostatně Tomáš potvrdil i svatební fotografií, kdy je s novomanželkou Veronikou fotograf zachytil coby krásný pár přímo ve vinohradě…

Co se týče zápasu se silným francouzským „vinařským“ týmem…

„Ano, jistě, mají vysokou kvalitu, ale kdo se bojí nesmí… ani do vinohradu, natož pak na hřiště,“ směje se Tomáš Fryšták.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x