FOTOGALERIE: Luhačovice se rozloučily se zimou vynesením Morany

Foto: Milan Mikšík
LUHAČOVICE – Konec zimy a nástup jara je v Luhačovicích každoročně spojen s vynášením Morany. Smrtná neděle v lázeňském městě byla tentokrát pod taktovkou dívčí složky Folklorního souboru Malé Zálesí, kterou doprovodil početný průvod z řad veřejnosti.

Půst mezi koncem masopustu a začátkem Velikonoc sice nepatří k nejveselejším obdobím roku, ale ožívá při něm spousta hezkých lidových tradic. Jako třeba Smrtná neděle, která letos připadla na 26. března. Sice má temný název, ale je plná veselí a radosti. Vynáší se totiž smrtka a tím definitivně končí zima a začíná jaro.

Starodávné vynášení Morany, zvané také Morena, Mořena, Mařena, Smrtholka neboli smrtka, se leckde udržuje dodnes. Někde se figurka splétá ze starých větví, jinde ze slámy, roští a staré uschlé trávy. Obléká se do starých hadrů, nejčastěji v černé a bílé barvě, a zdobí náhrdelníky z vaječných skořápek nebo prázdných šnečích ulit. Je symbolem zimy: nemocí, dlouhých temných nocí a všeho, co lidem škodí. Tam, kde teče řeka nebo potok, se smrtka hází do vody, jinde se pálí nebo svrhává ze skály.

V Luhačovicích se vynášení Morany v neděli ujaly dívky z Folklorního souboru Malé Zálesí, které, následovány průvodem z řad veřejnosti, za zpěvu lidových obřadních písní symbol zimy zapálily a následně hodily z mostu do řeky.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x