FOTOGALERIE: Prezident Pavel ukončil návštěvu Zlínského kraje na Slovácku

Foto: Otakar Hofr
SLOVÁCKO - Prezident Petr Pavel strávil druhý den návštěvy Zlínského kraje převážně na Slovácku. Sešel se s výrobci tradičních rukodělných výrobků, navštívil Vesnici roku 2023 a debatoval s lidmi ve Slováckém divadle.

Program druhého dne návštěvy prezidenta České republiky Petra Pavla ve Zlínském kraji byl opět nabitý k prasknutí. Hned ráno na podnět kraje vyrazil do muničních skladů ve Vrběticích, odkud pokračoval do uherskobrodské Zbrojovky a také do Hradčovic. Tam na něj čekali lidé, kteří se věnují tradiční rukodělné výrobě.

Mezitím už se v Ostrožské Lhotě, Vesnici roku 2023, netrpělivě scházela zvědavá veřejnost. Sem prezident dorazil po obědě. Pro obec šlo o historickou událost, doposud ji totiž žádný státník nenavštívil. Zájem byl obrovský, na hlavu státu tady čekala cimbálová muzika Višňa i mužský sbor. Mezi těmi, kteří prezidenta oficiálně uvítali, byli i desetiletí Ludmila Pavelková a Michal Tuháček v krojích.

Těším se, ale zároveň se i bojím. My dva už jsme byli v krojích i na jiných akcích, tak proto nás asi vybrali,“ usmívala se Ludmila Pavelková. „Nejvíc se těším, jak přijede v limuzíně,“ doplnil kamarádku Michal Tuháček.

Limuzín do Ostrožské Lhoty dorazilo hned několik. Po přivítání se zástupci obce se prezident vydal k veřejnosti, se kterou se osobně pozdravil, potřásl rukou a s některými lidmi prohodil pár slov. Pak se odebral s hejtmanem Radimem Holišem na krátké setkání se starosty a na prohlídku Ostrožské Lhoty.

Musím říct, že osobní dojem ještě předčil moje očekávání. Tady se jasně ukazuje, že kvalita života v obcích není ani tak o financích nebo zákonech, ale o lidech. A pokud lidé chtějí a umí, tak to bude vypadat jako tady, kde se lidem evidetně žije dobře, mají tady kompletní občanskou vybavenost, 23 různých spolků, které se podílejí na společenském, kulturním a sportovním životě,“ uvedl Petr Pavel.

Myslím, že se podařilo všechno tak, jak jsme měli naplánováno. Hlavním plánem bylo, aby pan prezident prošel mezi lidmi a pozdravil je, což se stalo. Jsem rád, že pan prezident byl tak vstřícný, že tady byl i nad plánovaný čas. Lidi byli šťastní, že se s ním mohli pozdravit a vyfotit. Je to krásný pocit a pro obec Ostrožská Lhota historická událost,“ řekl starosta Ostrožské Lhoty Roman Tuháček.

Z Ostrožské Lhoty Petr Pavel vyrazil také do Uherského Hradiště, kde se ve Slováckém divadle setkal s veřejností na besedě Deníku. Tady odpovídal na dotazy čtenářů i na přímé dotazy lidí v sále. Po šesté hodině večerní pak kolona s policejním doprovodem vyrazila zpět do Prahy.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x