FOTOGALERIE: První den návštěvy Zlínského kraje měl prezident Pavel pořádně nabitý

Foto: televize TVS
ZLÍNSKÝ KRAJ – Prezident Petr Pavel přijel na oficiální dvoudenní návštěvu Zlínského kraje. V úterý 16. dubna zavítal například do Rožnova pod Radhoštěm, Mysločovic nebo mezi starosty obcí s rozšířenou působností.

První oficiální návštěva prezidenta Petra Pavla ve Zlínském kraji odstartovala v úterý ráno v Bystřici pod Hostýnem, kde se prezident v doprovodu svého týmu i ochranky vydal přímo do výroby nábytkářské firmy Ton. Unikátní techniku ohýbání, kterou je firma už desítky let proslavená po celém světě, si prezident také vlastnoručně vyzkoušel.

Krátkou prohlídku areálu zakončil pozdravením s veřejností, kdy se s lidmi vyfotil nebo se jim také podepsal na památku. Zastavil se také v základní a mateřské škole v Mysločovicích, odkud pokračoval do Zlína. Namísto přímé cesty do krajské jednadvacítky ale vyrazil do jedné z místních základních škol, aby se tady setkal s holčičkou ze své předvolební kampaně a splnil tak svůj slib. V sídle kraje jej čekalo oficiální uvítání hejtmanem Radimem Holišem a debata s krajskými zastupiteli i starosty obcí s rozšířenou působností.

Chci poděkovat panu prezidentovi, že zavnímal ty dvě hlavní zprávy. Tou první je, že Zlínský kraj je ve stávajícím rozpočtovém určení daní nespravedlivě ohodnocen, a věřím, že jeho podporu máme. Zároveň věřím, že máme podporu i v diskuzi, která povede k rozdělování peněz napříč Českou republikou mimo centrální Prahu a určité oblasti tak, aby byla spravedlivá pro všechny kraje,“ sdělil na tiskové konferenci hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Objevilo se zde téma, které rezonuje ve všech krajích, které jsem měl možnost navštívit, a to je zdravotnictví. Konkrétně dostupnost kvalitní lékařské péče v odlehlejších regionech, nepoměr mezi poskytovanou péčí v některých velkých centrech a těmi vzdálenějšími regiony. Dále financování nemocnic, ať už se jedná o poměr fakultních nemocnic, případně nemocnic zřizovaných krajem či jnými zřizovateli. To jsou všechno věci, které ovlivňují kvalitu života,“ uvedl prezident Petr Pavel.

Ze společně projednávaných témat zmínil prezident Pavel také vztahy se Slovenskem, se kterým Zlínský kraj a jeho obyvatele pojí dlouhá hranice i mnohaleté kontakty.

Já jsem zastupitele ujistil, že z mé strany bude velká snaha o to, aby kvalita vztahů mezi Slovenskem a Českou republikou především na té mezilidské úrovni zůstala co nejlepší, protože bychom ji neměli nechat příliš ovlivňovat nesouladem v některých jednotlivostech zahraniční politiky. Měli bychom být schopni oddělit tuto debatu od běžných mezilidskch vztahů,“ dodal Petr Pavel.

Prezident po návštěvě krajského sídla pokračoval k výrobci obuvi, nebo také do rožnovského skanzenu. Program prvního dne návštěvy pak Petr Pavel ukončil debatou se starosty na Pustevnách.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x