FOTOGALERIE: Streetartoví umělci se ve Valašském Meziříčí vyřádili na stovkách metrů dlouhé zdi

Foto: Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Na šest desítek streetartových umělců z různých koutů Česka a Slovenska si dalo dostaveníčko ve Valašském Meziříčí. Na stovkách metrů dlouhé zdi oddělující průmyslový areál od Huťského lesíku vytvořili unikátní díla v rámci akce Legendary Graffiti Jam Valmez 2024.

Valašské Meziříčí je známé podporou kultury a umění všeho druhu, streetart nevyjímaje. Nedávno tak například díky spolupráci s místní sklářskou školou vznikly unikátní motýlí a ptačí stěny.

Tentokrát se k nám do Valmezu po 15 letech vrátila celorepublikově vyhlášená akce Graffity Jam. Za radnici jsme se ji rozhodli podpořit, protože se jedná o sraz lidí, kteří se chtějí legálně věnovat svému koníčku v podobě malování sprejem,“ řekla místostarostka Yvona Wojaczková.

Nejen nevzhledný plot oddělující Huťský lesík na pravém břehu Rožnovské Bečvy od průmyslového areálu, ale také okolí lesíka se během dvou dnů změnilo k nepoznání. 

Celé akci předcházela příprava ploch a velký úklid odpadu. Za pomoc a podporu děkujeme nejen městu Valašské Meziříčí, ale také terénním pracovníkům z organizace AGARTA a Městské policii Valašské Meziříčí, která v rámci běžné kontroly této lokality dohlédla i na naši práci. Je to dobře, protože lesík pravidelně navštěvují také maminky s dětmi,“ přiblížil za organizátory Zdeněk Štach.

Na místě se nakonec sešlo 63 streetartových umělců z České a Slovenské republiky, kteří tvořili na ploše dlouhé několik stovek metrů a jejich práce se těšila velkému zájmu návštěvníků.

S mládeží jsme diskutovali o tématu graffiti, streetartu a hledání legálních ploch pro tvorbu. Děti si pak mohly vyzkoušet nastříkat písmeno na panel. Jsme rádi, že tato legální forma umění má ve Valmezu kladnou odezvu,“ pokračoval Štach.

V podobném duchu se vyjádřila i místostarostka Yvona Wojaczková. „Vedle samotné tvorby bylo smyslem akce ukázat, že sprejeři nejsou jen vandalové a zločinci. Jsou to lidé, kterým záleží na prostředí, v němž žijí. Dokládá to nejen jejich tvorba, ale také aktivní úklid Huťského lesíku. Věřím, že se Graffiti Jam do Valmezu zase brzy vrátí,“ uzavřela Wojaczková.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->