František Štambacher: na oslavách v Bystřici pod Hostýnem skutečná legenda

František Štambacher. Foto: KI ČR
BYSTŘICE POD HOSTÝNEM - Fotbal pod Hostýnem slaví celý víkend krásnou stovku, na vyvrcholení v neděli se vypravila i početná ekipa bývalých vynikajících hráčů z Klubu Internacionálů České republiky pod vedením dlouholetého manažera Štěpána Philippa. Jedním z klenotů jeho výběru je i František Štambacher. Tolik se to neví, tak si to připomeneme: jde o největšího sběratele velkých úspěchů v dresu Československa na přelomu 70. a 80. let minulého století.

Nedávno jste v plném tempu slavil sedmdesátiny, jak vás to pořád baví na hřišti?

Baví, pořád a bolí, čím dál více. Ve dvaceti jste plni síly, po padesáti letech leccos pobolívá, ale ta láska k fotbale ve mně a v mých kamarádech pořád zůstává. Takže jsem se do Bystřice pod Hostýnem moc těšil.

Jde řeč o vašich velkých úspěších. Ve vší skromnosti, prosím, připomeňte.

Měl jsem to štěstí, že jsem získal zlato na mistrovství Evropy v Bělehradě. Za čtyři roky bronz na ME v Římě, zlato na Olympijských hrách téhož roku v Moskvě a postoupil jsem i na mistrovství světa v roce 1982, třebaže tam nám kousek k postupu ze skupiny chyběl.

Úžasná sbírka, tituly s Duklou a tak dále, kde ty trofeje máte?

Nijak je neschovávám, doma v bytě, rád se na ně mrknu, ale žiju samozřejmě přítomností.

Jak vzpomínáte na své spoluhráče za zálohy, všichni jste měli reprezentační parametry…

Standa Pelc a Olda Rott, plejeři jako hrom. Olda je dodnes velmi sportovně aktivní. Jinak Dukla tehdy měla hodně dobrý mančaft, třeba v roce 1978 jsme v poháru UEFA vyřadili italskou Vicenzu a pak anglický Everton.

A ve třetím kole dostali nakládačku 4:1 na hřišti německého Stuttgartu…

Jo, jo a na Mikuláše v pořádném mrazu jsme je na Julisce vyřadili před 30 000 diváky 4:0.

Tak to jsou věci, kdo ještě tehdy hrál za Duklu?

Pamatuji ještě Ivo Viktora v brance, pak například Karla Stromšíka v tom památném domácím utkání, v obraně hráli třeba Luděk Macela, Václav Samek, Jožka Barmoš, Honza Fiala, nerad bych na kohokoliv zapomněl, útok byl tedy hodně interesantní. Láďa Vízek, Zdeněk Nehoda a Mirek Gajdůšek, Moraváků celá řada, tak se na Moravu a fotbalový míč zase těším.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x