Goran Marković: LFŠ je pro českou kulturu velmi důležitá

Goran Marković na Letní filmové škole. Foto: zlin.cz
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Srbský režisér a scénárista Goran Marković se po letech vrátil do České republiky, a to právě na Letní filmovou školu do Uherského Hradiště, kde přednášel o svých režisérských i jiných zkušenostech.

Letošní Letní filmovou školu zahájilo v pátek večer slavnostní předávání cen Asociace českých filmových klubů, kterou obdržel také srbský režisér Goran Marković. Z rodného Srbska se tak po letech vrátil do České republiky, kde dříve studoval, aby se zde podíval právě na uherskohradišťský festival. „Já jsem předtím vůbec nevěděl, že něco takového existuje. Jsem velice příjemně překvapený, protože jsem neočekával tolik mladých lidí, kteří jsou tak filmově vzdělaní,“ uvedl srbský filmař.

Vzdělávat přišel režisér festivalové návštěvníky také osobně, a to při besedě, kde posluchačům vyprávěl o svých zkušenostech, které získal lety práce u filmu, ale také o zážitcích ze svých studií v Praze. Režisér byl nadšený, že je na festivalu tolik mladých lidí zapálených do filmu. Je tady opravdu hodně lidí. I když jsme uprostřed léta a je horko, sály jsou plné, a to je pro mě obrovské překvapení. Zjistil jsem, že tento festival je pro českou kulturu velice důležitý,“ dodal Marković.

Při svém účinkování na festivalu představil Marković také knihu s názvem Česká škola neexistuje nebo například autobiografický film Tito a já, který považuje za svůj nejvýznamnější kus. Popisuje totiž autorovo dětství, lásku i něco, co sám režisér vysvětluje jako kult osobnosti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x