Gynekologicko-porodnické oddělení Kroměřížské nemocnice má nového primáře

KMN porodnice primář Vacula (Foto: Nemocnice Zlínského kraje)
KROMĚŘÍŽ - Gynekologicko-porodnické oddělení Kroměřížské nemocnice má nového primáře. Od počátku tohoto roku oddělení vede Lukáš Vacula, který ve funkci nahradil Jaroslava Přibíka.

„Kolegovi Jaroslavu Přibíkovi moc děkuji za vše, co pro naši nemocnici a oddělení, které vedl, udělal. Bylo toho opravdu hodně. Do dalších let mu přeji řadu dalších profesních úspěchů,“ vzkázal Petr Liškář, ředitel Kroměřížské nemocnice.

Pro Lukáše Vaculu není gynekologicko-porodnické oddělení nemocnice v Kroměříži novým prostředím, působil zde dlouhé roky v pozici zástupce primáře. „Mám to tady rád a jsem znalý zdejších poměrů. S kolegy zde působícími mám velmi dobré vztahy. Věřím proto, že budu pro rozvoj tohoto oddělení přínosem,“ svěřil se. S oddělením má mnoho plánů. Patří mezi ně například rozšíření jednodenní chirurgie a přesunutí řádově stovek menších operačních výkonů do ambulantního provozu, což bude pro klientky komfortnější a zdravotníkům také vznikne více prostoru operačních sálech pro větší výkony. Ambulantní péče bude nově doplněna o odbornou poradnu pro močovou inkontinenci a poruchy pánevního dna a dále o poradnu pro chronickou pánevní bolest, endometriózu a sterilitu, což umožní zvýšit péči o ženy s těmito potížemi.

Vylepšovat se bude také prostředí oddělení, aby bylo uživatelsky příjemnější než doposud. V plánu je rekonstrukce porodních sálů a vytvoření tří rodinných pokojů hotelového typu, včetně pokoje s vanou splňující podmínky pro porod do vody. „Již dnes maximálně podporujeme přirozený porod v porodnici a máme velkou snahu ženám co nejvíce evokovat domácí prostředí, zajistit vysokou míru individualizace a soukromí při porodu. Jsem si jistý, že po rekonstrukci porodnice nabídneme ženám komfortní prostředí a přístup k porodu, na které budou rády vzpomínat,“ přeje si Lukáš Vacula.

V posledních letech se v kroměřížské porodnici narodí cca 650 dětí ročně, patří tedy spíše mezi ty menší. Od rekonstrukce sálů si tak nemocnice slibuje i zvýšení atraktivity pro rodičky, a to nejen z regionu, ale také z Olomouckého a Jihomoravského kraje. „Z prostředí u nás chceme udělat výhodu, která podtrhne naše dlouhodobé přednosti. Mezi ně patří respektování přirozených porodních mechanizmů, snaha co nejvíce eliminovat jakékoliv neopodstatněné medicínské zásahy do průběhu porodu, a rodinné prostředí malé porodnice se vstřícným personálem, který má čas a chuť se ženám maximálně věnovat, což ve větších zařízeních nemusí být pravidlem,“ vyjmenoval nový primář.

V uplynulých 17 letech stál v čele gynekologicko-porodnického oddělení Kroměřížské nemocnice Jaroslav Přibík. S volbou svého nástupce je spokojen. „Přál jsem si, aby to takto dopadlo. Jmenování Lukáše Vaculy, který byl dlouho mým zástupcem, zajistí kontinuitu v rozvoji oddělení. Pokud si to bude nový primář přát, jsem připraven mu pomoci radou i zkušenostmi. Stále mi záleží na tom, aby se oddělení rozvíjelo, a aby pokračovalo v kvalitní operativě s nízkou mírou komplikací jako doposud,“ uvedl Jaroslav Přibík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x