Ha-Makom: Festival židovské kultury v Holešově

foto: kr-zlinsky.cz
HOLEŠOV – Už 21. ročník festivalu odstartuje 20. července v Holešově. Trvat bude do 24. 7. a nabídne bohatý program s mnoha doprovodnými akcemi.

Festival Ha-Makom v Holešově mimo jiné nabídne otevření výstavy „Translokační plány židovských obydlí v 18. století“. Představení se dočkají také nové publikace, které město vydává u příležitosti 400. výročí narození rabína Šacha.

Festival otevře svým koncertem kapela Mackie Messer Klezmer Band, která se zaměřuje na volnou interpretaci židovských písní ze střední a východní Evropy. Světlo světa také spatří unikátní kalendář z dílny ZUŠ F. X. Richtra Holešov.

Další příjemnou novinkou budou středeční workshopy pro děti s tématem židovských svátků. Na čtvrtek je poté připraven seminář „Židé na Moravě“. Právě tam se budete moci setkat s odborníky na toto téma. Mezi přednášejícími se představí vrchní zemský rabín E.F. Sidon, dále pak doktor Daniel Soukup, doktor Jiří Klimeš, ThDr. Mgr. Šárka Steinová, Th.D. z Národního archivu Praha a další.

V pátek bude festival pokračovat hudební dílnou Aidy Mujačič. Všichni zájemci se ve workshopu budou moci naučit bosenskou židovskou píseň, jejíž kořeny jsou ve středověkém Španělsku. Právě odtamtud v 15. století byli Židé vyhnáni. Součástí workshopu je také přesah k nedávné minulosti, kdy v 90. letech 20. století došlo k válce v Jugoslávii.

Festival Ha-Makom nakonec vyvrcholí v sobotu 24. července. Těšit se můžete na dopolední koncert Big Bandu Josefa Hájka s Petrem Lipou. Úplný konec pak přinese tradiční prezentace generálního partnera festivalu Rudolfa Jelínka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x