Handicapovaný atlet Ondřej Bartošek patří do evropské sprinterské špičky

Ondřej Bartošek, foto: Milan Nožička
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Ondřej Bartošek, který je členem atletického klubu AC Sportguides Rožnov pod Radhoštěm, zaznamenal v loňské i letošní atletické sezóně několik kvalitních výsledků, které ho oprávněně zařazují do špičky evropské atletiky handicapovaných. Loni startoval jako reprezentant České republiky na několika světových pohárech World para athletics Grand Prix ve Francii, Maroku a v Chorvatsku, kde získal na sprinterských tratích dvě stříbrné a tři bronzové medaile.

Ondřej je taktéž mnohonásobným mistrem České republiky a držitelem českých rekordů ve své kategorii F35 v bězích na 60 m – 9,35s, 100 m – 14,80s, 150 m – 24,24s, 200 m – 30,40s a 400 m – 1:10,59.

Ondřej se připravuje pod vedení trenéra Milana Nožičky střídavě v Rožnově pod Radhoštěm a v Ostravě v atletickém klubu SSK Vítkovice. Tomuto trenérovi vděčí za svůj velký výkonnostní růst. Narodil se s dětskou mozkovou obrnou, která vedla k horšímu vývoji některých motorických oblastí mozku. Handicap se projevuje ve výrazném omezení rozsahu dolních končetin a nerovnoměrném došlapu. Jeho běžecký krok je tedy výrazně kratší než u zdravých lidí. Ondra je i přes své omezení velkým bojovníkem a svou velkou tréninkovou pílí se dokáže prosadit i mezi zdravými atlety.

„Na jeho běžecké časy by dosáhl málokterý zdravý mladý člověk,“ říká o Ondrovi předseda atletického klubu AC Sportguides Rožnov pod Radhoštěm Martin Navařík.

Jeho trenér Milan Nožička doplnil: „Ondra má již letos za sebou dva skvělé závody, a hned na prvním World para athletics v Maroku se mu dařilo skvěle. Vybojoval 2 medaile, bronzovou na 100 m a stříbrnou na 200 m. Na obou tratích zlepšil rekord ČR, na 100 m – 14,80s a splnil limit na Mistrovství světa. To se bude konat v Paříži. Letošní halové mistrovství České republiky absolvoval taky ve výborné formě a vybojoval dvě zlaté medaile na 200 m a na 60 m opět zlepšil rekord ČR na 9,28s. Velký potenciál má ve sprintu na 200 m, kde je v průběžných evropských tabulkách na třetím místě a na tuto trať se chceme více zaměřit. Naším společným cílem je účast na Paralympijských hrách v Paříži v roce 2024. Aby se k tom mohl přiblížit, potřebuje kvalitní tréninkové zázemí a finanční prostředky na cestování po závodech, které se konají po celém světě.“

Je paradoxem, že si na svou přípravu, tréninky, soustředění, regeneraci, a hlavně závody i reprezentační starty musí nemalé finanční prostředky, na letošní sezónu bezmála 200 tisíc korun, sehnat sám. Velký dík patří obci Prostřední Bečva a všem sponzorům z podnikatelského sektoru. Věříme, že ho podpoří i Zlínský kraj a Ondra bude moct reprezentovat naši vlast na mistrovství světa v Paříži a dalších špičkových závodech hendikepovaných sportovců.

S využitím materiálu Milana Nožičky

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x