Handicapovaným lidem nově pomáhá najít práci Rytmus

foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Lidem se zdravotním postižením nově pomáhá najít pracovní uplatnění nevládní nezisková organizace Rytmus. Ve Zlínském kraji už zahájila spolupráci s devíti službami chráněného bydlení nebo domovy pro osoby se zdravotním postižením. Asistenti teď pomohou handicapovaným lidem nejen najít vhodné zaměstnání, ale budou je doprovázet i během seznámení se s novým pracovním místem.

Nevládní nezisková organizace Rytmus, která pomáhá najít uplatnění na trhu práce lidem se zdravotním postižením, dorazila do Zlínského kraje. Veřejnosti své služby představila už ve čtvrtek při příležitosti otevření zlínské pobočky. Ta sídlí ve 41. budově bývalého areálu Svit. Samotná organizace potom zahájila spolupráci s devíti domovy pro osoby se zdravotním postižením a službami chráněného bydlení.

„V rámci transformace krajských sociálních služeb se zaměřujeme mimo jiné na podporu aktivit, které pomohou klientům zvyšovat jejich soběstačnost a integrovat se do běžného prostředí. Chceme jim umožnit, aby se stali součástí komunity a s pomocí se zapojili do pracovního procesu, v tomto nám Rytmus velmi pomůže,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, která ve Zlínském kraji odpovídá za sociální oblast.

A jak vlastně Rytmus funguje v praxi? Klient nebo sociální pracovník kontaktuje organizaci a následuje úvodní rozhovor s konzultantem, který jej na cestě k zaměstnání bude doprovázet. „Společně s člověkem, který hledá práci, případně s jeho blízkými, hledáme silné stránky člověka, zjišťujeme sny a přání ohledně práce. Sestavíme životopis a oslovujeme možné zaměstnavatele. Tak ve zkratce vypadá spolupráce,“ vysvětluje vedoucí služby Antonín Lajda.

Potom už následuje nastoupení do nového zaměstnání. Tam ze začátku společně s klientem dochází taky asistent, který mu pomáhá se zorientovat.  „Trénují například cestu do práce, učí se zvládat zadané úkoly, komunikovat s kolegy, orientovat se v čase a prostoru nové firmy nebo si říkat o pomoc a přestávku. Intenzita asistence se postupem času snižuje až do doby, kdy je člověk soběstačný nebo vše zvládá za přirozené pomoci svých kolegů,“ popisuje Lajda.

Organizace Rytmus takto pomáhá lidem se zdravotním postižením už od roku 1994. Zlínský kraj je po Praze, Brně a Karlovarském kraji čtvrtým regionem, ve kterém má organizace své pobočky. Klienti mohou najít práci například ve velkých řetězcích, jako je McDonald’s, Lagardere, drogerie DM nebo Ikea. Rytmus ale spolupracuje taky s orgány státní správy a desítkami menších firem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x