Hasiči doporučují 5 pravidel pro klidnější Dušičky a Halloween

FOTO: Ilustrační foto. Autor: Archiv
ZLÍN - Blíží se období, kdy se ve velmi častých případech setkáváme s otevřeným ohněm. Ať už zapalujeme svíčky v dýních nebo na hřbitovech. Tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Lucie Javoříková proto doporučuje dodržovat 5 pravidel, která by vám měla pomoci prožít klidné Dušičky.

S podzimem se blíží i Halloween a Dušičky. Proto je dobré si připomenout několik základních tipů pro bezpečné zacházení se svíčkami či dekoracemi:

1) Dekorace umisťujte v bezpečné vzdálenosti od otevřeného ohně a zdrojů tepla.

2) Nenechávejte hořící svíčky bez dozoru, v blízkosti záclon, závěsů a dalších textilií; před spaním a opuštěním domácnosti je vždy důkladně uhaste.

3) Chystáte-li se s dětmi na lampionový průvod, zvažte bezpečnější alternativu rozsvícení lampionu, například pomocí LED žárovky,

4) Pamatujte, že sirky a zapalovače dětem do rukou nepatří!

5) Vypouštění lampionů štěstí je, nejen v rámci Halloweenu, naprosto nevhodnou a hazardní formou oslav s vysokou mírou nebezpečí vzniku požáru.

Dojde-li ke vznícení Vašeho oděvu, neutíkejte, jednejte s rozvahou, řiďte se poučkou: „Zastav se, lehni si, kutálej se!“

Věděli jste, že ještě ve vzdálenosti 8 – 10 cm od plamene svíčky teplota dosahuje přibližně 200°C? Může tak snadno dojít ke vznícení hořlavých materiálů v její blízkosti.

Užijte si podzimní dny a buďte opatrní vzkazují hasiči z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x