Hejtman jednal ve Vlachovicích o budoucí přehradě a o tom, jak zadržet vodu v krajině

Foto: Jiří Balát
VLACHOVICE - Postupující sucho, nedostatky v zásobování obyvatel pitnou vodou a zpožďující se realizace potřebných opatření, Vodní dílo Vlachovice, ale i další opatření, která povedou k zadržování vody v krajině, byly předmětem jednání hejtmana Jiřího Čunka a náměstka hejtmana Josefa Zichy se senátorem a předsedou Stálé komise Voda – Sucho Jiřího Buriana a se starosty obcí z Vlachovicka. Jednání se konalo v pondělí 15. června v sídle Zlínského kraje a ve Vlachovicích, řekla serveru Zlin.cz mluvčí zlínského hejtmanství Adéla Kousalová.

„Předmětem pracovní schůzky byla debata o připravenosti projektu Vodní dílo Vlachovice k realizaci, o zkušenostech starostů obcí dotčených projektem, o dopadech na majetky obcí a občanů z pohledu jak realizace samotné nádrže, ale také dalších návazných staveb. Podstatnou částí debaty bylo také zmapování priorit obyvatel Vlachovicka s ohledem na jejich konkrétní zkušenosti se suchem v posledních letech,“ shrnul výsledky pondělního jednání hejtman Jiří Čunek.

Společní jednání potvrdilo shodu ve stanoviscích k realizaci Vodního díla Vlachovice mezi obcemi a Zlínským krajem. „Společné jednání však nebylo jen o Vlachovické přehradě, která má zásobovat Zlínsko a Uherskohradišťsko pitnou vodou, ale také o dalších opatřeních, která toto dílo doprovází. Jsou to opatření na přírodě blízké péči, jako jsou rybníky, tůně, mokřady, retenční nádrže atd. s tím, že chceme použít císařské otisky z poloviny 19. století pro srovnání se současným a nově požadovaným stavem, abychom zjistili potenciál krajiny a vytvořili takzvaný Generel lokalit akumulace povrchových vod,“ přiblížil náměstek hejtmana Josef Zicha s tím, že navržená opatření budou společně projednávána s Lesy ČR, Povodím Moravy, VaK, velkými zemědělci a dalšími dotčenými subjekty.

Všichni účastníci jednání se shodli na tom, že realizace projektu nádrže Vlachovice je prioritou jak regionální, tak zároveň klíčovým pilotním projektem celého Generelu. Postupy dotčených obcí v nelehkých přípravných jednáních, jak v procesu stavebního řízení, tak zejména vůči občanům, spolkům a dalším organizacím, budou k dispozici ostatním obcím v jejich přípravách v obdobných projektech Generelu.

„Výsledky schůzky budou pragmatickým podkladem jak pro další práci senátní Komise i Senátu Parlamentu ČR samotného, v legislativní práci dotýkající se právě zákonů souvisejících s urychleným naplňováním Koncepce boje proti suchu, konkrétně pak s realizací dalších projektů tzv. Generelu lokalit akumulace povrchových vod, kam projekt Vlachovice spadá. Současně budou poznatky z jednání podkladem pro senátní seminář konaný letos v září k naplňování Generelu, za účasti starostů obcí dotčených projekty Generelu a představitelů ministerstev zemědělství a životního prostředí,“ uvedl senátor a předseda Stálé komise Voda – Sucho Jiří Burian.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x