Hejtmanská jízda v komunálních volbách: čtyřikrát úspěšně

foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ -Zkušenosti, vliv známé osobnosti a umění pohybovat se v politických kruzích. Mohlo by se zdát, že hejtmani, ať ten současný, anebo bývalí, už mají politiky do sytosti, ale podle všeho tomu tak není. Čtyři muži, kteří vedli Zlínský kraj v minulých letech úspěchem naskočili i do voleb komunálních.

Nejmladší z nich, současný hejtman, 47 letý Radim Holiš, dostal v Rožnově pod Radhoštěm nejvíce preferenčních hlasů a pomohl tamnímu hnutí ANO k vítězství.

„Ambice stát se znovu starostou rozhodně nemám, vítězství těší, stejně jako skok ze sedmého místa kandidátky, teď bude samozřejmě při obsazování postů ve vedení města umění vyjednávání,“ dívá se dopředu Holiš.

Ve Vsetíně ztratili lidovci, alespoň, co se týče výsledků voleb, svoji dlouholetou dominanci. Jiří Čunek si ve třiašedesáti letech může poté, co přede dvěma lety skončil jako hejtman Zlínského kraje, připsat dílčí úspěch. V zastupitelstvu bude, ale musí stejně jako straničtí kolegové registrovat vítězství ANO a prokázat umění vyjedvání.

Stanislav Mišák, strůjce dlouhodobých úspěchů sociální demokracie nejen v jeho Otrokovicích, bude mít zanedlouho sedmdesát. I on coby nejdéle, tedy osm let sloužící hejtman, uspěl. Jeho osobní renomé stále platí, ale sociální demokracie v něm bude mít jediného zastupitele, Otrokovice dominantně ovládlo hnutí ANO.

A 61 letý Libor Lukáš, hejtman Zlínského kraje v letech 2004 -2008, tehdy v dresu ODS, si může coby exhejtman zaškrtnout také úspěch. V pořádně ostré voličské bitvě v Pitíně, kde žije, se dostal v uskupení Společně pro Pitín jako člen Trikolory do zastupitelstva na čtvrtém místě. I odtud vede teoreticky cesta třeba do role starosty, ale to jsme samozřejmě na samém začátku povolebních vyjednávání.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x