Herci Slováckého divadla začali zkoušet světový hit. Součástí jsou i partičky pokeru

Foto: Slovácké divadlo
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Divadelní soubor uherskohradišťské scény chystá pro své diváky jednu novinku za druhou. Vedle nové komedie Třináctkrát za svědka se šestice herců pod vedením režiséra Mikoláše Tyce pustila také do zkoušení inscenace hry Dealer´s Choice.

Jedná se o první titul Předplatného 2023 a taky velký hit, kterého se diváci po celém světě stále nemohou nabažit už celých pětadvacet let.

Podtitul – ‘kdo rozdává, rozhodne’ už naznačuje, že její hlavním motivem je karetní hra. Ano, je to úžasná partie pokeru a krásná herecká výzva pro šest talentovaných chlapů. Hra byla několikrát uvedena v Londýně, u nás ji proslavilo hlavně Dejvické divadlo, které ji uvádělo téměř dvanáct let s Ivanem Trojanem, Václavem Neužilem, Hynkem Čermákem a dalšími hvězdami,“ připomíná režisér Mikoláš Tyc.

O hazardu i o životních prohrách

O čem novinka vypráví? Zaměstnanci nepříliš vznešené restaurace hrají vždy v neděli po práci poker. Každý z nich chová v srdci nějaký bláhový sen, ale i nějaké to tajemství. Kartami zamíchá nečekaný příchod tajemného profesionálního hráče, který rozehraje partii, v níž lze prohrát daleko více než jen peníze.

Ta hra je právem považovaná za světový hit. Pro nás je náročná v tom, že v ní je v téměř stostránkovém textu spousta slovních hříček. Musíme to hrát svižně, protože jde o konverzační komedii, ale ve spoustě témat jde úplně na dřeň, ať jsou to životní výhry a prohry či otcovsko-synovské vztahy. A obsahuje typický britský humor, takže diváky čeká hodně vtipná podívaná,“ těší se na publikum Pavel Majkus, který si zahraje postavu majitele restaurace Stephena.

V pokeru zatím vede režisér

Poker může být v případě Dealer´s Choice vnímán jako symbol častých životních risků a sázek s nejistým výsledkem. Je ale důležité, aby pokerová hra na jevišti působila opravdu uvěřitelně.

Já osobně nejsem karetní hráč, ale musíme se poker precizně naučit, takže mastíme, co to dá,“ potvrzuje se smíchem Pavel Majkus. „Nedávno jsme si s herci, ze studijních důvodů pochopitelně, zašli na partičku pokeru. Dokonce se mi neplánovaně podařilo vyhrát, tak jsem je z mé výhry aspoň pozval,“ potvrzuje tréninky se smíchem režisér Mikoláš Tyc.

Dealer´s Choice zkouší výlučně pánská společnost, kromě Pavla Majkuse se diváci dočkají Pavla Šupiny, Jiřího Hejcmana, Pavla Hromádky, Jakuba Zelinky a Ondřeje Kokorského.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x