Hlavní bazén v kroměřížském plaveckého areálu bude nově napuštěn. Stavbaři instalují nové trysky

Stavbaři instalují nové trysky velkého plaveckého bazénu v Kroměříži. Foto: město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Stavbaři v těchto dnech instalují nové trysky v pětadvacetimetrovém bazénu krytého plaveckého areálu. Nahradí letité zkorodované, které už původní účel neplnily. Podle starosty Opatrného jde stavba podle plánu. Během srpna by bazén měl být napuštěn tak, aby ho od září mohly opět využívat děti i široká veřejnost.

Oprava trysek přijde na 2,7 milionu korun. Jedná se o začátek plánovaných oprav bazénu, který byl zprovozněn v roce 1986. Město plánuje i zateplení objektu, výměnu oken a dveří a rekonstrukci střechy. Vedení radnice očekává, že na tuto etapu město získá dotaci, která by mohla pokrýt až polovinu nákladů. Úpravy zahrnují i instalaci fotovoltaické elektrárny na střeše bazénu, díky které by se měly snížit náklady na provoz budovy.

Po dokončení zateplení se vedení města hodlá pustit do oprav interiéru krytého bazénu. Nové bude obložení bazénů, šatny, sprchy i prostory pro občerstvení. Projektanti by do rekonstrukce měli zahrnout i instalaci atrakcí pro děti či wellness prvky.

„Vzorem nám může být například Vsetín, který také opravoval bazén, nebo krytý bazén v nedalekém Přerově, který je zhruba o deset let starší než ten náš a kde se vedení města také rozhodlo ho opravit,“ řekl starosta města Tomáš Opatrný.

Velký bazén v Kroměříži byl naposledy vypuštěn v roce 2013. „Bývalý místostarosta Vratislav Krejčíř straší občany, když píše, že bazén je „jakousi časovanou bombou, která ohrožuje naše zdraví, ale i naši bezpečnost“. Mluví o tom, že bazén je údajně v havarijním stavu, voda silně chlorovaná a lidé si prý odtud odnáší kožní problémy. Tyto výroky jsou nepravdivé. Ba co víc, jsou absolutně za hranou politického boje, jde o šíření poplašné zprávy,“ upozornil Opatrný.

Podle místostarosty Holíka by v případě, že by krytý bazén byl v havarijním stavu, nemohl být provozován. „Zásadní je kvalita bazénové vody, která je pravidelně kontrolována, vždy hodinu před zahájením provozu a pak každou čtvrtou hodinu. Vzorky jsou analyzovány akreditovanou laboratoří Zdravotního ústavu Ostrava. Hodnoty volného chloru se vzhledem k tomu, že bazény využívají děti, udržují spíše na nižší hodnotě, než je dáno vyhláškou. Žádné kožní onemocnění v poslední době hlášeno nemáme,“ doplnil Holík.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x