Hledá se nejlepší Lidová stavba roku

Zlínský kraj hodnotí Lidovou stavbu roku. Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ - Vinohradnická búda ve Veletinách nebo třípatrový vodní válcový mlýn v Šumicích. To jsou dva z pěti objektů, které navštívila odborná komise v rámci hodnocení Lidové stavby roku 2021.

Lidová architektura se bezesporu řadí k hodnotám, které je potřeba uchovávat. Skrze ně můžeme poznávat zapomenuté technologie i obdivovat smysl pro detail. Proto už od roku 2008 Zlínský kraj uděluje za příkladnou obnovu této architektury uznání Lidová stavba roku.

Minulý týden členové odborné komise ve složení Zuzana Fišerová, Olga Floriánová, Jan Káčer, Jindřich Ondruš, Jaroslav Novosad a Alena Pospíšilová navštívili celkem 5 objektů lidového stavitelství, které byly navrženy na udělení uznání v letošním roce. „Všechny nominované stavby v letošním roce by si zasloužily ocenění. Smyslem obnov památek lidové stavitelství je nejen dostat tuto ohroženou skupinu památek do dobré stavební kondice, ale zejména vrátit do nich život. A to se zde podařilo. Rozhodování bude letos velmi těžké,“ uvedla radní Zlínského kraje pro kulturu a školství Zuzana Fišerová, která je současně předsedkyní komise.


Mezi pět objektů, které pro letošní rok splňovaly podmínky, se zařadila například Vinohradnická búda ve Veletinách, venkovská usedlost v Návojné nebo obytné stavení v Šumicích. Jeho oprava si vyžádala asi 4 miliony korun. Společenskou část stavení jsme dali k dispozici místním spolkům. V obytné dvoupodlažní části je zařízené dobové bydlení z první poloviny 20. století, které slouží jako expozice. Pořádáme tady různé drobné akce včetně koncertů, výstav a besed,“ uvedl starosta Šumic Josef Jančář.

Po prohlídce Hasoňovy chalupy se členové komise přesunuli jen o kousek dál, a to do třípatrového vodního válcového mlýna, jehož historie sahá až do 14. století. Tenkrát mu nemohl konkurovat žádný z okolí. Někteří si ještě pamatují dobu, kdy se sem lidé chodívali koupat. Zajímavostí je třeba i to, že ještě v době války se zde nacvičovala divadla, probíhaly tady zkoušky dechové skupiny Olšaváci. Bylo to zkrátka takové centrum kulturního veřejného života v obci Šumice a okolí,“ uvedl majitel mlýna Milan Pipal. V současné době patří Pipalův mlýn mezi nejzachovanější svého druhu na celé Moravě a dodal, že objekt nebyl od ukončení mletí v roce 1953 až doposud nijak využíván, proto je zachován ve své původní podobě.

Slavnostní vyhlášení vítěze se uskuteční v listopadu 2021. Majitel vítězné stavby obdrží kromě uznání i finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x