Hložecká kaple: nenápadný skvost uprostřed lesních hvozdů

Hložecká kaple stojí za návštěvu. Foto: Zlin.cz
VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Tohle není poutní místo srovnatelné třeba s Velehradem či Hostýnem, přesto je ale Hložecká kaple místem, kde pookřeje duše. A když si dáte párkilometrovou procházku nepříliš náročným terénem od známého rekreačního místa na Jelenovské, načerpáte i slušnou várku povelikonoční fyzické kondice.

Hložecká kaple je postavena už téměř sedmdesát let na vrchu zvaném Hložec, těsně nad 600 nadmořskými metry. V srpnu tu bývají poutě a celé místo s nevelkým amfiteátrem působí příjemně a velmi kultivovaně.

Vydejte se tam třeba po červené značce od hotelu Jelenovská nad Valašskými Klobouky, budete mimo jiné odměněni občasnými kouzelnými výhledy nejen na blízkou Lipinu a Křekov, ale především na panoramata vzdálenějších horských masivů východní části našeho krásného kraje.

Nepřehlédnete ani sjezdovku, která tu sloužila, ale podle stavu vybavení už asi neslouží, cestou narazíte také na vyvrácené obří smrky, které se tu prolínají s pěknými bukovými porosty.

Vlastní kaple je nazdobena originálními malbami, které připomínají nelehké časy, kdy se sem vydaly plenit ve druhé polovině 17. století hordy Tatarů a po nich za dalších čtyřicet let trápily místní obyvatele kurucké války.

Jinak jde o místo ne příliš navštěvované, o to více lákající k prohlídce nejen pěšky, ale určitě i na kole. A protože je název docela evokující k osobnosti zpěváka Stanislava Hložka, byť ten pochází z opačného konce Zlínského kraje, tak se ptáme, zdali kapličku zná.

„Musím přiznat, že ne, ale dobře to znám kousek odtamtud, naše rodina má chatu ve Vlachovicích. Takže není vůbec vyloučeno, že se na „svoji“ Hložeckou kapli v létě vydám. Anebo i dříve, mám vystoupení ve Slavičíně, a to přece není nepřekonatelná vzdálenost,“ směje se vždy dobře naladěný sympaťák.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x