Hodnocení stavu vozovek ve Zlínském kraji je rok od roku lepší

Hodnocení stavu vozovek ve Zlínském kraji je rok od roku lepší. Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ - Každoročně se pracuje na rekonstrukcích jednotlivých úseku silnic v kraji, aby byly v co nejlepším stavu. Za poslední desetiletí je proto příjemným překvapením, že se podařilo dosáhnout nejlepšího hodnocení. Stav povrchu vozovek se hodnotí podle kritérií daných technickým předpisem TP 87.

Hodnocení stavu povrchu vozovek II. a III. třídy ve Zlínském kraji se od roku 2011 zlepšilo ze „známky“ 3,52 na letošních 3,32.

Známka“ hodnocení se na pětibodové stupnici zlepšila z loňské hodnoty 3,39 na letošních 3,32. Trend postupného mírného zlepšování s drobnými odchylkami vyplývá i z delší časové řady již od roku 2011, kdy byly krajské silnice na hodnocení 3,52. Za poslední rok přibylo v kraji vozovek v prvních třech kategoriích („výborný“, „dobrý“, „vyhovující“) a zmenšil se počet kilometrů vozovek, které se nacházejí v kategoriích „nevyhovující“ nebo „havarijní“. Zlepšoval se zejména stav silnic III. třídy, které byly dosud zanedbanější.

„I když se hodnocení vozovek liší meziročně jen o několik setin stupnice, jsou za tím desítky milionů korun, které vkládáme do oprav a rekonstrukcí. Potvrzuje se, že větší objem finančních prostředků, které jsme zejména díky dotacím od Státního fondu dopravní infrastruktury mohli v několika posledních letech vložit do plošných obnov povrchů vozovek, spolu s prostředky Zlínského kraje a EU, přináší výsledky,“ řekl k novému hodnocení stavu vozovek na krajských silnicích ředitel ŘSZK Bronislav Malý.

Náměstek hejtmana Zlínského kraje pro dopravu Radek Doležel k tomu upřesnil: „Konečně se nám po třech letech stagnace podařilo nastolit pozitivní trend, nicméně stále máme 587 kilometrů krajských silnic v havarijním stavu, což je téměř jedna třetina. Proto je stále nutné získávat další a další finanční prostředky, abychom v tomto trendu pokračovali. Letos se nám podařilo čerpat významné finance ze Státního fondu dopravní infrastruktury, to však v budoucnu nemusí být pravidlem, a bude proto nezbytné, abychom část investic do krajských silnic platili i z vlastních zdrojů.“

ŘSZK zadává nezávislé hodnocení stavu povrchu vozovek II. a III. třídy (tedy silnic ve vlastnictví Zlínského kraje) každoročně k datu 30. září. Zpracovatelem posudku byla specializovaná firma PavEx® Consulting Brno. Stav povrchu vozovek se hodnotí podle kritérií daných technickým předpisem TP 87. Vozovky jsou podle svého rozsahu porušení zařazovány do pěti kategorií: 1 – výborný stav, 2 – dobrý stav, 3 – vyhovující stav, 4 – nevyhovující stav, 5 – havarijní stav.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x