Hody s právem se přiblížily k zapsání na seznam UNESCO

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Uherské Hradiště)
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Tradiční hody s právem, které se jen v Uherském Hradišti slaví v Sadech, Jarošově, Mařaticích, Véskách i Míkovicích, zapsalo Ministerstvo kultury na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Hody, a to nejen ty ve městě, ale na celém Uherskohradišťsku, chce stát dostat na seznam nehmotného dědictví UNESCO, v tomto úsilí je přitom činné jak město Uherské Hradiště, tak také místní Slovácké muzeum. Na výsluní seznamu nehmotného dědictví UNESCO se již 15 let vyhřívá tanec verbuňk, v roce 2011 sem přibyla také impozantní slavnost Jízda králů.

„Hody s právem na Uherskohradišťsku jsou unikátní slavností, kterou můžeme sledovat od konce 19. století až do dnešních dnů a místní obyvatelé na svou tradici nedají dopustit. Obřadu se spolu s krojovanou chasou, párem starších a mladších stárků, zpravidla účastní celá obec při hodovém průvodu a zábavou,“ upřesnil Pášma.

Tradiční hody s právem na Uherskohradišťsku jsou do května 2018 zapsány také na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Zlínského kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x