HOHO neboli holešovské hodiny. Skvost, vzácnost a trochu záhada

Unikátní exponát z poloviny 19. století je k vidění v holešovském zámku. Foto: Dana Podhajská
HOLEŠOV - Kdysi odbíjely každých patnáct minut a dokázaly uvést do chodu ciferník. Nesly tudíž označení vídeňské automaty. Jde o parádní exponát z poloviny 19. století, který je teď v holešovském zámku k vidění na prohlídkovém okruhu nazvaném Po stopách Wrbnů.

Dana Podhajská z Městského kulturního střediska připomíná zajímavé peripetie, které skvost provázejí.

„Jde především o ukázku špičkové dobové hodinářské práce. Zajímavé ale je, že v přírůstkové knize nemáme žádnou zprávu, jak a kdy přesně se do Holešova dostaly, což je tak trochu záhada,“ cituje správkyni muzejních sbírek Renée Rudolfovou s tím, že nyní neukazují hodiny správný čas a neodbíjejí, ale návštěvníkům je průvodkyně dokáže uvést do chodu, aby své bití předvedly.

Hodiny jsou jinak ve stavu dokonalém a je na nich znát, jak pečlivě je během zimní pauzy restaurátoři připravili k obdivu návštěvníků.

Od začátku května pak budou společně s dalšími dobovými cennostmi k vidění na prohlídkové trase až do konce září vždy kromě pondělků. 1. a 8. května, což jsou právě pondělky, ale bude otevřeno rovněž.

Prohlídka teď čítá mimo jiné i hraběnčinu ložnici, společenskou místnost a lovecký salónek. Stejně tak nádherný dobový nábytek, mimo jiné kosmetický stolek s dózami a pudřenkami ze skla a stříbra.

Bezpochyby nejpozoruhodnější vystavený předmět je reliéf Zmrtvýchvstání Ježíše Krista vyrytý do lastury. Do Holešova se dostal v roce 1860 z Jeruzaléma.

Na zámku v Holešova zpřístupní v dohledné době i naprosto jedinečný rozsáhlý soubor nástropních maleb, což by měl být další velké lákadlo k návštěvě zámku v Holešově.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x