Hokejisté Vsetína sází na finskou brankářskou školu, na Lapač přichází Lipiäinen

Hokejisty Vsetína posílil finský brankář Santeri Lipiäinen. Foto: VHK Robe Vsetín
VSETÍN – Získali zajímavou zahraniční akvizici, novou posilu. K odchovanci Adamu Pavlíčkovi se připojí finský brankář Santeri Lipiäinen. Bude se jednat o třetího zástupce finské brankářské školy v historii vsetínského hokeje.

„Říkal jsem si, že nadešel vhodný čas pro novou výzvu. Zkusit jít hrát do zahraničí. Cítil jsem, že potřebuji změnu a chtěl jsem ve své kariéře udělat krok vpřed. Vsetín je jedním z nejlepších týmů v lize a nabízí mi skvělé prostředí pro osobní rozvoj. Slyšel jsem, že Vsetín má skvělé fanoušky. Těším se, až si před nimi budu moct zahrát,“ sdělil k podpisu smlouvy s VHK.

Po Sasu Hovim a Simovi Vehviläinenovi se bude jednat o třetího brankáře finské národnosti ve vsetínském klubu.

I díky výše zmíněným faktům se na Valašsku od osmadvacetiletého brankáře čekají velké věci. Zda se bude o post jedničky ucházet společně s Maximem Žukovem zatím není jasné, nicméně finského brankáře čeká určitě velká výzva, neboť doposud nepůsobil v kariéře mimo rodné Finsko. 

Lipiäinen je rodákem z finského města Lappeenranta a také odchovancem místního klubu Saipa. Mimo mateřský klub strávil dvě sezony v dorostenecké kategorii v dresu svého pozdějšího působiště týmu Ketterä. V Saipě, hrající nejvyšší finskou soutěž, chytal až do juniorských let. Po přechodu do seniorské kategorie dostal výrazný prostor v již zmíněném klubu Ketterä, kde hned ve své první sezoně přispěl k postupu ze třetí nejvyšší finské soutěže do Mestis. 

V Ketterä působil od roku 2016 až do současnosti. Vypracoval se v jednoho z nejlepších brankářů druhé nejvyšší soutěže Mestis a se svým týmem dokráčel v posledních dvou sezonách až do finále play-off, kde bral se svými spoluhráči stříbrné medaile. Ketterä pak i díky Lipiäinenovi vyhrála Mestis v letech 2021 a 2022. V play-off 2022 byl Lipiäinen dokonce vyhlášen nejlepším brankářem a v poslední sezoně se pochlubil i množstvím nejvíce vychytaných čistých kont, když hned pětkrát zavřel svou branku. 

--> --> --> --> -->