Holešovský zámek vystaví vzácný Rottalův meč. Provoz expozice bude zatím ve zkušebním režimu

Foto: Město Holešov
HOLEŠOV – V holešovském zámku bude už od zítřka 30. srpna k vidění vzácný hejtmanský meč Jana z Rottalu. Exponát nevyčíslitelné hodnoty bude vystaven v prvním patře zámku, konkrétně v zadní části, která patří muzeu. Provoz stálé expozice bude zatím ve zkušebním režimu.

V místnosti musí být dodrženy specifické a velmi přísné podmínky, jako je například minimální a maximální teplota v místnosti nebo intenzita světla a vlhkosti.

Je nezbytně nutné, abychom fungování všech podmínek, které stanovili odborníci, vyladili k provozní dokonalosti. Musíme v praxi otestovat, jak bude v expozici například stoupat teplota, když v ní bude pět deset návštěvníků najednou,“ vysvětlil ředitel holešovského zámku Karel Adamík, pod který muzeum spadá.

Z těchto důvodů organizace přistoupila k omezené návštěvnosti – expozice bude přístupná v otevírací době muzea, vždy v 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00 a 16:00, a to pro maximálně pět návštěvníků. Místo si mohou rezervovat v informačním centru při nákupu vstupenky.

Pro větší komfort zhlédnutí expozice bude vstupenka do stálé expozice spojena se vstupenkou do muzea, kde si lidé mohou zkrátit čas čekáním a prohlédnout si výstavu věnovanou hraběcímu rodu Wrbnů. Cena se přitom během zkušebního režimu nezvýší a zůstane stejná, jako do muzea – základní 100 Kč, snížená 70 Kč a rodinná 250 Kč,“ informovala mluvčí Městského kulturního střediska Holešov Dana Podhajská.

Rottalův meč čekal na vystavení téměř dva roky, během kterých prošel restaurováním a výzkumem v laboratořích Metodického centra konzervace Technického muzea v Brně. Výsledky jen podtrhly jeho mimořádnou historickou hodnotu.

Byl symbolem moci moravského zemského hejtmana, zástupce panovníka, kterým Jan z Rottalu, majitel holešovského panství, v letech 1648 – 1655 byl. Obrazně se dá říci, že na Moravě platil za obdobu korunovačních klenotů. Rottalové zbraň dědili, a to i v ženské linii. Nikdy nedošlo k jeho prodeji, ba ani k nabídce prodeje,“ upřesnila Dana Podhajská.

Po znárodnění holešovského zámku byl meč darován do muzea poslední majitelkou. Tehdejší muzejníci jej sice také zařadili do výstavní expozice jako jeden z významných předmětů ze sbírek, na nevyčíslitelné hodnotě meče se nicméně odborníci shodli až v roce 2018 v čele s historikem Tomášem Knozem. Krátce poté jej muzeum ukázalo veřejnosti.

--> --> --> --> -->