Holky v akci. Tři generace blatnických vinařek

Holky Cíchovy. Foto: zlin.cz
BLATNICE POD SVATÝM ANTONÍNKEM - Jejich vinohrady laská sluníčko přesně na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje. Ne že by ve vinařské rodině Cíchově v Blatnici pod svatým Antonínkem chyběli chlapi, ale prim tu jako málokde hrají ženy. Nejmenší v kočárku, šest dalších tří generací teď okupuje vinice. Nastal čas sklizně.

Úroda vypadá podle paní Marie Cíchové velmi slušně, práce je opravdu hodně. A když se holky dají do akce, pomalu jejich tempu nestačí traktor s velkou vanou.

„Sbíráme podle odrůd, začínali jsme rulandským šedým, teď pokračujeme bílým, práce je pořád, sklizeň zdaleka nekončí,“ vypráví starší dcera paní Marie Alena s tím, že jsou úkoly pěkně rozděleny a vedle šesti žen a dívek má důležité slovo v jejich vinařství taky brácha Václav.

U Cíchů je ovšem úplně nepřehlédnutelnou postavou babička Marie. Ta má absolutně nejvíce zkušeností.

„Do vinohradu chodím, věřte nebo ne, už sedmdesát let. Jako maličkou holčičku mě tam začali brávat naši a vlastně to nebylo jinak ani u mých tří děti, stejně tak u další generace. Dnes tu mám vedle obou dcer taky vnučky Karolínu, Elišku i Marušku,“ přehlíží babička celou jedinečnou dívčí sestavu s tím, že v kočárku je další pokračovatelka rodu.

„Já jsem se vinařkou vyučila, spoustu let jsem pracovala v družstvu třeba jako sklepmistrová. Nikdy jsem nic jiného nedělala, proč taky, tomuto rozumím a věřím, že to ještě bude delší čas pokračovat,“ vypráví paní Marie.

Mamince jsou nejen při sklizní k ruce obě dcery Alena a Marie.

„Naše mamka je prostě mamka, těžko vám to blíž popíšu, ona je nenahraditelná, pracovitá, rozumí oboru, moc nám to klape,“ říká za obě Alena, která se původně vyučila švadlenou, ale v rodinném vinařství už je na plný úvazek.

Když má paní Marie odpovědět na otázku, zda je ve víně pravda, jak se traduje, vysvětlí to po svém.

„Možná ano v tom smyslu, že někdy člověk, když je mírně ovíněn, řekne, co považuje za pravdu. Ale vidím to spíše ještě trochu jinak. Ve víně je naše země, pot, práce a je to vlastně celý náš život,“ vyznává se k celoživotní profesi i lásce.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x