Hostýn v letním čase. Kde se vzali červenobílí?

Na Hostýn v červenobílém. Foto: zlin.cz
HOSTÝN - Jedno z nejznámějších moravských poutních míst...to je Svatý Hostýn. Jedinečná bazilika se tu vypíná do kraje v úctyhodné výšce 735 nadmořských metrů. Míří sem poutníci i obyčejní turisté, teď v létě je tu zvláště o víkendech hodně plno. Bazilika, větrná elektrárna, rozhledna, křížová cesta i poutní domy s restauracemi jsou opravdu vyhledávaným cílem a končí tu řada turistických tras.

Pozornost všech ale nevzbuzuje jenom genius loci téhle nádherné lokality a jednoho z nejznámějších poutních míst na Moravě. V centru pozornosti se ocitá rozveselená skupina mladých mužů z Kroměříže, která zaujme každého svým nevšedním, ale vlastně kdysi všedním, sportovním oblečením.

Že by reminiscence na spartakiády?

„Ne to rozhodně ne, máme každý rok v tomto čase setkání s kamarády. Ten úbor jsme si vymysleli před lety a letos už podvanácté jej dodržujeme. Je fakt, že se líbí nám a vyvolává pozornost kolemjdoucích, rádi se s námi vyfotí,“ povídá v dobrém rozmaru za kroměřížské kamarády neformální mluvčí Petr. Červené trenýrky a bílé nátělníky, bílé tenisky a apartní světlé kloboučky. Opravdu vyvolávají zájem. Mladí muži jsou stejně jako jejich obdivovatelé a pozorovatelé v náladě výborné, a ta sluší i jindy poněkud vážnějšímu poutnímu místu.

Hostýn je, jak je dobře známo, cílem přemnoha turistů, poutníků, pěšáků i cyklistů. Tras, které k němu vedou ze srdce Hostýnských vrchů, je povícero.

Jedna zajímavá začíná na Tesáku, vede přes Tři kameny, Klapinov, pod vrchol Skalného a pak až na samotný Hostýn. Suma sumárum necelých devět kilometrů.

Je tedy dobré se občerstvit. Což je možno u stánků, anebo v některé z restaurací, třeba v poutních domech.

Žádnou láci už nečekejte ani tady, za dvě polévky, dvě piva a vrabce se zelím a knedlíkem si připravte čtyři stovky, dlužno ovšem říci, že jídlo bylo výborné, servírky příjemné.

Zpáteční cesta je tak trochu na morál, občerství lesní maliny i voda ze studánky, trasa je docela náročná, výhledy krásné, například na Kelčský Javorník, nejvyšší horu našeho milého pohoří.

Na Tesáku v cíli putování pak pivo za 37 a malinovka v třídecovém provedení za dvacku, to se dá.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x