Houbaři před prázdninami: pořád jako chudí příbuzní

Houbaření ještě zdaleka nemá zelenou. Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Polopůst pokračuje, houbaři v našem kraji zatím rozhodně netrpí přebytky a úspěšní jsou v těchto dnech na konci školního roku jen ti, kteří jsou trpěliví, znají dobře místa, dají na rady nejzkušenějších a spokojí se s málem. Důvod je jasný...

„Jde prostě a jednoduše o to, že je pořád značné sucho a tak znovu a znovu čekáme na větší příděl dešťových kapek. Vláha je alfa i omega našeho snažení. Poslední dobou vyrazily nějaké holubinky, muchomůrky růžovky a hřiby kováře, ale že bych mohl s klidným svědomím říct, že sezóna jede naplno a najde každý, tak to rozhodně ne,“ hodnotí dosavadní průběh expert, osvědčený předseda Hřibařského spolku ve Francově Lhotě Luděk Hřib, muž, který je díky příjmení k lesním radostem doslova předurčen.

Manželé Chris a Hana Geldmacherovi žili dlouhá léta v Jihoafrické republice. Krásu procházek v lesních porostech si tak opravdu užívají i se svými psy.

„My to bereme jako osvěžující procházku, když se podaří něco najít, jen to milé zpestření,“ hlásila mezi Březůvkami a Provodovem v krásném ránu paní Hana, když jí v košíku přistál pěkný mladý pravý dubový hříbek.

To, že rostou i mladé houby, mimo jiné právě zmiňované růžovky, je houbařskou nadějí.

„Podhoubí nejsou úplně vyschlá, ale rozhodně by to chtělo déšť, to je nám všem jasné,“ uzavírá za houbařskou komunitu Vojtěch Johaník z Uherského Hradiště. Muž, který svého čase zkoušel rušit totální sucho proléváním nadějných míst konvičkou, kterou plnil vodou ze studánky.

„Nebojte, přijde to, příroda má ráda své příznivce, tedy ty, kteří do ní chodí i teď, kdy nejsou výsledky bůhvíjaké, ale ono to přijde, uvidíte,“ nalévá optimista zvaný kamarády Strejda Hříbek další naději do blížících se prázdninových měsíců.

--> --> --> --> -->