Hradčany v Uherském Hradišti? Jistě, Hradišťany!

foto: město Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Praha má Hradčany, Uherské Hradiště zase Hradišťany. A doma je navíc může mít každý. Stačí nalepit na okno.

Kostel svatého Františka Xaverského, kašna na Masarykově náměstí, budova bývalé synagogy nebo třeba kaplička ve Véskách. Všechny tyto památky a mnoho dalších může mít doma každý z nás, stačí jen trocha zručnosti. Jde totiž o vystřihovánky, ze kterých si děti i dospělí mohou vytvořit originální panoráma do svých oken.

„V této složité době jsme chtěli lidem přinést něco pozitivního, proto vznikly Hradišťany. Jsou milým dárkem pro všechny, kteří si budou chtít nejen v době adventu vyzdobit své domovy či místa, kde pobývají,“ přibližuje vznik vystřihovánek starosta města Stanislav Blaha.

Vystřihovánky jsou k dispozici na stránkách města  www.mesto-uh.cz a vytisknout se dají na obyčejný papír na jakékoliv domácí tiskárně. Kutilové, kteří se do budování papírových památek pustí, si můžou vytisknout jen některé stavby, nebo celý komplet 16 památek.

Celá panoráma měří více jak 4 metry a na výšku dosahuje téměř půl metru.

„Budeme rádi, když se Hradišťany dostanou k co nejvíce lidem, třeba i mimo naše město. Proto se vůbec nebudeme zlobit, pokud někdo stažený soubor přepošle třeba s vánočním pozdravem svým známým a kamarádům,“ doplnil Blaha.

Autorkou vystřihovánek je uherskohradišťská grafička Irena Jandová, která s městem již dříve pracovala na přípravě různých grafických materiálů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x