Hradiště prožilo víkend ve víru vína a tance

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek se po roční pauze vydařily. Foto: web města Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V pořadí osmnácté pokračování Slováckých slavností vína a otevřených památek se konalo o víkendu v Uherském Hradišti. Po loňské koronavirové pauze město opět zaplnili krojovaní ve slavnostním průvodu, představily se desítky vinařů, folklorních souborů a skupin, hudebních a tanečních těles i jarmarečníků a řemeslníků. Své brány otevřela také většina památek města, včetně těch, které jsou v průběhu roku běžně uzavřeny.

Výjimečné bylo už páteční večerní slavnostní zahájení celých slavností, protože bylo spojeno s Národním zahájením Dnů evropského dědictví a s vyhlášením nových Nositelů tradice lidových řemesel, kterým titul uděluje ministr kultury.  Po oficiálním úvodu zahájily slavnosti prvním folklorním tanečně-hudebním pořadem, a to Ondrášovským putováním Vojenského uměleckého souboru Ondráš.

Žádný z předchozích ročníků se neobešel bez slavnostního průvodu krojovaných z okolních měst a obcí. Také letos se asi 70 měst a obcí představilo v průvodu „Slavnosti s radostí“, který po dobu takřka 2 hodin a v počtu nejméně 2800 krojovaných protínal celé město a stal se jedním z největších diváckých taháků celého víkendu. 

Velkému zájmu návštěvníků Slováckých slavností vína a otevřených památek se obvykle těší také Hradišťský jarmark.  Po oba dny víkendu se návštěvníci mohli setkat s nabídkou desítek výrobců a prodejců reprezentujících svá řemesla.

Divácky mimořádně atraktivními byly zejména pořady s domácími soubory či dětskými interprety, jako byl pořad dětských souborů a muzik Naši nejmenší – Okolo Hradišťa nebo medailony hradišťských souborů To nejlepší z Uherského Hradiště. Vysoce atraktivní a hojně navštívené však byly také prezentace jednotlivých mikroregionů (Bílé Karpaty, Staroměstsko, Buchlov, Východní Slovácko, Ostrožsko – Veselsko, Dolní Poolšaví, Za Moravú), kde se se svými pořady představila řada folklorních souborů a cimbálových muzik. 

Každoročně velmi populární nedělní etnografický program o krojích a zvycích také letos přilákal diváky na Kolejní nádvoří bývalé jezuitské koleje.  Letos se krojová přehlídka s názvem V Hradišti zvóniujú, všeci sa strójijú zaměřila na kroje přelomových okamžiků života.

Po celý víkend rezonovalo Uherským Hradištěm letošní heslo Dnů evropského dědictví Památky pro všechny, které se Hradiště snažilo naplnit otevřením celkem 23 objektů. S tradičně velkým zájmem návštěvníků se setkaly prohlídky s průvodcem O historii města.

V neděli se historické objekty a prostory naplnily kulturou. V prostorách historických památek koncertoval Hradišťan a Jiří Pavlica, klezmerová Capella, smíšený komorní sbor Canticum Camerale či barokní soubor Delizie Musicali se sopranistkou Lucií Rozsnyó.

 „Letošní Slovácké slavnosti vína a otevřených památek byly výjimečné. Chci poděkovat všem, kteří se na nich jakkoliv podíleli, protože právě jejich přičiněním se slavnosti vůbec mohly v této složité době konat. Příprava byla stoprocentní, stejně jako spontánní reakce všech zúčastněných, proto slavnosti protiepidemickými opatřeními, které bylo nutné dodržet, nijak neutrpěly a já děkuji lidem, že to pochopili. Díky patří samozřejmě také všem zúčastněným, obcím a jejich starostům, vystupujícím souborům i jednotlivcům, a samozřejmě také všem organizátorům a majitelům památek za jejich mimořádný a obdivuhodný přístup,“ řekl o uplynulém víkendu starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

 „Slavnosti se připravovaly takzvaně „do plných“ a podle motta Slavnosti s radostí, ale přiznám se, že jsme byli trochu nervózní, jestli ta opatření, která jsou v rámci slavností, lidé přijmou a jestli je přijmou bezkonfliktně, s úsměvem.  A jsem velmi rád, že se to potvrdilo. Lidé pochopili, že je mimořádná doba a slavnosti proběhly v plné parádě. Vyšlo nám počasí a lidé se bavili. Ty úsměvy za to stály,“ zhodnotil akci ředitel Klubu kultury Uherské Hradiště Antonín Mach.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x