Hradiště rozezní gospely a pozouny

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Neobvyklé spojení dvou žánrů mohou zažít návštěvníci uherskohradišťského evangelického kostela ve čtvrtek večer. Uskuteční se zde dvojkoncert frekventantů večerní gospelové školy a členů dechového spolku Consonáre, informoval server Zlin.cz za pořadatele evangelický farář Michal Vogl.

Gospely a spirituály. To je téma letošní pětidenní hudební dílny, kterou od minulého pátku vede na evangelické faře v Uherském Hradišti francouzský lektor a odborník na tento žánr Thierry Fred François. Čtvrteční koncert, který začne v 19 hodin, má být vyústěním pětidenního nácviku asi dvacítky zpěváků, od amatérů až po zkušené profesionální zpěváky a učitele zpěvu.

„Náš lektor vede v těchto dnech gospelovou dílnu na Conviviu na Velehradě. Napadlo nás, že večerní školu mohou využít ti, kteří nemají čas a možnost účastnit se několikadenního intenzívního programu na Velehradě. A zdá se, že zájem o tuto formu kurzu, tady je,“ sdělil farář Vogl. Akci vnímá také jako skvělou příležitost k ekumenickým setkáním. „Jsou tu zástupci čtyř křesťanských církví, což mě velmi těší,“ dodal Vogl.

Thierry Fred François se narodil ve Francouzské západní Indii. Dirigentem kostelního sboru se stal v 16 letech. Hudbu studoval na Jamajce, Trinidadu a v USA. Od roku 1995 bydlí v Paříži, je basistou slavného vokálního kvartetu Golden Gate Quartet, založil vlastní Gospel Choir Workshop a TF Gospel Singers. Gospely a spirituály učí doslova po celém světě. Lidé ve Zlíně ho mohli vidět a slyšet také při vystoupení hudebního workshopu Duše zpívej.

Consonare je evangelický pozounový sbor, který se v těchto dnech vydal na svou letní koncertní cyklistickou šňůru. V Hradišti vystoupí ve čtvrtek celkem devět dechových hudebníků.

Vstupné na koncert je dobrovolné.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x