Hradiště získalo do svého majetku františkánský klášter

Foto: MěÚ Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Františkánský klášter, mimořádná historická památka Uherského Hradiště i celé Moravy, přejde do majetku města Uherské Hradiště. Řád františkánů komplex v centru města před časem nabídl městu k odkoupení, protože jej již nepotřebuje, server Zlin.cz o tom informoval mluvčí města Jan Pášma.

V klášteře sídlí státní okresní archiv, který zde má být v nájmu dle platné smlouvy minimálně do roku 2025. O odkupu památky do majetku města rozhodli dne 22. února 2021 zastupitelé.

Františkánský klášter s přilehlými pozemky oficiálně nabídla Provincie bratří františkánů k odkupu městu na začátku prosince loňského roku. Celková cena komplexu a pozemků je 42 milionů korun. Město bude částku splácet, a to po dobu 10 let, přičemž k tomu využije vlastních zdrojů.

Smyslem odkupu památky je podle města především ochrana kulturního dědictví a uplatnění vlivu města nad jejím budoucím využitím a osudem.

„Že by město takové nabídky nevyužilo, to si v podstatě ani nedokáži představit. Nechtěli jsme, aby památka takového významu připadla soukromým investorům, neboť její osud by v takovém případě mohl být nejistý,“ prohlásil starosta města Stanislav Blaha.

O konkrétním využití prostor kláštera a přilehlých pozemků budou orgány města rozhodovat později. „Nechceme nic uspěchat, konkrétním návrhům na využití památky a přilehlých pozemků bude předcházet zodpovědná koncepční příprava,“ potvrdil starosta Blaha s tím, že areál kláštera si zaslouží reprezentativní využití pro významnou veřejnou instituci, která zaručí veřejné zpřístupnění a prezentaci architektonických a historických hodnot památky, včetně unikátních barokních interiérů s dochovaným mobiliářem. I případné využití pohledově výrazně exponovaného pozemku v sousedství, který je do značné míry určující pro obraz dotčené části města, se bude orientovat zejména na významnou veřejnou budovu s mimořádnou architekturou a s kvalitními veřejnými prostory.

Ve svém souhrnu představuje soubor františkánského kláštera významnou kulturní památku přesahující místní význam. Objekt kláštera je ve velmi dobrém stavu a do dnešních dnů o něj bylo dobře pečováno.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x