Hrozivé ghetto je minulostí. Teď by v Račíně měly vyrůst rodinné domy

Foto: Město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Není to tak dávno, co kroměřížský Račín vzbuzoval hrůzu. Už brzy by však v této lokalitě mohly vyrůst nové rodinné domy. Vedení města schválilo investiční záměr a nechalo zpracovat studii k využití těchto pozemků.

V Kroměříži je po stavebních pozemcích poptávka, volné téměř nejsou, nebo jsou okamžitě prodané. Záměr zastavět Račín rodinnými domy se nám tak jeví jako smysluplný,“ uvedl starosta Kroměříže Jaroslav Němec a dodal, že zemní a architektonická studie k využití pozemků o celkové výměře asi 5000 metrů čtverečních by měla být hotová do konce letošního srpna.

V lokalitě Račín stály dříve letité přízemní domy, ve kterých bydleli nepřizpůsobiví občané. Okolí obtěžovali hlukem, hromaděním odpadků, ničením veřejného i soukromého majetku a v některých případech i agresivitou vůči svým sousedům. Soužití mezi starousedlíky a obyvateli sociálních bytů mělo k ideálu daleko.

V lokalitě žily desítky lidí, většina navíc nelegálně či bez placení nájmu. Radnice k uvolnění nemovitostí použila hned několik nástrojů. Platící nájemníky, jednalo se asi jen o tři rodiny, přestěhovala jinam. Neplatiče město řešilo soudně, včetně vyklizení bytu s pomocí exekutora.

Demolice objektů na Račíně začala v roce 2018, kdy šly k zemi dva obytné domy a jedna technická budova. O rok později odborná firma odstranila dvě hospodářské budovy, které dříve bývaly nelegálně obývány. Neplatiči do těchto objektů natahovali elektřinu kabely z obytných budov, což neodpovídalo bezpečnostním normám. V loňském roce pak dělníci zdemolovali poslední tři obytné domy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x