Hulín má podruhé nejlepší knihovnu v kraji

Hulín má podruhé nejlepší knihovnu v kraji. Foto: Městská knihovna v Hulíně
ZLÍNKÝ KRAJ - V rámci akce Týdne knihoven se 6. října předávala ocenění pro nejlepší knihovnu a knihovníka ve Zlínském kraji. Městu Hulín se už podruhé podařilo získat tuto cenu. A to nejen za nové příjemné prostředí, ale také za aktivity pro děti i dospělé.

Počet uživatelů knihovny, výpůjček, kulturních a vzdělávacích akcí, ale také vzhled a vybavení knihovny, péči o literární dědictví nebo komunitní činnost. To vše hodnotila komise pro udělení ocenění Knihovna Zlínského kraje. A právě tu letos po sedmi letech opět získala Městská knihovna v Hulíně.

„Pro nás je to veliká pocta, protože my si knihovny velmi vážíme. Jsme rádi, že se jim podařilo tuto cenu získat. Nejenom kvůli těm penězům, ale kvůli jakési prestiži. Knihovny obecně poskytují lidem vzdělání. ‚Ať už zajímavé využití volného času nebo aktivity pro děti i pro dospělé,“ řekl Roman Hoza, starosta Hulína.

Tomu všemu slouží také nová relaxační zahrada, kterou slavnostně otevřeli v loňském roce. Knihovna navíc zrekonstruovala sociální zařízení a chodbu.

„V týdnu knihoven máme připraveno několik přednášek. V době pandemie se nám podařilo knihovnu vymalovat, máme i nové botníky, takže když přijdou školy, mají si kde odložit boty i batohy. A postupně vybavujeme i teenagerovskou zónu, kterou jsme zřídili během covidové pauzy, a to vaky, křesly a samozřejmě literaturou,“ prozradila Erika Koukalová, vedoucí Městské knihovny Hulín.

Pro knihovnu je získané ocenění důkazem, že čtenáři se sem rádi vrací a zároveň motivací, že to co dělá – dělá dobře. A aby neusnula na vavřínech, už teď připravuje další projekty a akce.

„V našem kraji funguje 390 knihoven, z toho je víc než 250 malých neprofesionálních, z nichž komise vybrala pro ocenění čtyři veřejné knihovny, jednu knihovnu z každého okresu a čtyři knihovníky. Ocenění má upozornit na činnost knihoven, která nespočívá v pouhém půjčování knih, ale mnohdy má přesah i do kulturního života v obcích,“ uvedla radní Zlínského kraje Zuzana Fišerová, zodpovědná za oblast kultury a školství.

Ocenění „Knihovna Zlínského kraje“ roku 2021 získaly:

Městská knihovna v Hulíně, Místní knihovna v Babicích, Místní knihovna ve Velkých Karlovicích a Místní knihovna ve Veselé.

Z nominovaných osob ocenění „Knihovník Zlínského kraje“ roku 2021 obdržely:

Marie Poláčková, Obecní knihovna v Podhradní Lhotě; Ivana Bičanová, Místní knihovna v Babicích; Jarmila Křenková, Obecní knihovna Bystřička; Jarmila Buchwaldková, Obecní knihovna Provodov.

Knihovny i jednotlivce mohli na ocenění nominovat občané ČR starší 18 let, odborná veřejnost, zástupci zřizovatelů a provozovatelů knihoven. Celkem bylo přijato 16 nominací. Při hodnocení byla posuzována práce knihoven v letech 2019 a 2020 a komise navštívila knihovny, aby posoudila jejich vzhled a knihovní fond.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x